/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință

Un fost ministru se vrea judecător la Curtea Constituțională. Primele două dosare, recepționate de CSM

missing
08 iulie 2019, ora 07:06

Consiliul Superior al Magistraturii a recepționat primele două dosare în cadrul concursului anunțat pentru desemnarea a doi judecători la Curtea Constituțională. Pe 3 iulie s-au înscris în cursă fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu și fostul membru al CSM, Teodor Cârnaț. Ambii au CV-uri impresionante la capitolul studii și activează în prezent ca profesori universitari ai Facultății de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova.

Vladimir Grosu a fost, în perioada februarie-iulie 2015, ministru al Justiției, iar înainte de asta, timp de patru ani, a ocupat funcția de viceministru al Justiției. În perioada 2006-2011, Grosu a fost reprezentantul Guvernului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Teodor Cârnaț a ocupat timp de șase ani funcția de director executiv al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova. În perioada 2013-2017 a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar înainte de asta a fost consilier în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat și scrisorile de motivare ale celor doi candidați. Vladimir Grosu a fost succint motivând pe jumătate de pagină că ar fi onorat să ocupe funcția de magistrat al CCM și este o provocare pentru el, deoarece „este o sarcină extrem de dificilă să fii arbitru între puterile guvernării, forțe și actori, interesele cărora nu se conciliază de fiecare dată”.

Teodor Cârnaț a pregătit o scrisoare de motivare pe două pagini în care vorbește despre rolul Curții Constituționale și despre imaginea actuală a instanței care a fost pătată: „Este nevoie de restabilit încrederea societății în acest for suprem constituțional, prin alegerea unor judecători cu notorietate, verticalitate, activism civic, experiență vastă și care au respectat legislația pe parcursul său profesional”.

Cei care aspiră la funcția de judecător al Curții Constituționale își pot depune dosarele la CSM până la data de 11 iulie. Ulterior, la 16 iulie, va fi desfășurată etapa interviului, în vederea testării abilităților privind exercitarea mandatului de judecător. În aceeași zi, CSM va anunța în cadrul şedinţei plenare cine sunt câștigătorii concursului.

Precizăm că alți doi judecători la Curtea Constituțională urmează a fi desemnați de Guvern și doi magistrați – de către Parlament. Ambele instituții ale statului au demarat concursuri pentru desemnarea magistraților.

Amintim că judecătorii CCM și-au dat demisia in corpore după ce Comisia de la Veneția s-a expus asupra deciziilor pe care le-au luat magistrații moldoveni în perioada 7-9 iunie, când nu au recunoscut noua majoritate Parlamentară și noua componență a Guvernului, l-au suspendat din funcție pe șeful statului Igor Dodon și l-au numit președinte pe Pavel Filip.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram