/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Moda sustenabilă și la Chișinău. O piesă vestimentară din colecția sustenabilă costă de la 50 euro

missing
09 iulie 2019, ora 06:15

Dacă pentru unii moda înseamnă neapărat blănuri și piele naturală, alții preferă hainele, producerea cărora nu distrug mediul înconjurător sau animalele. Moda sustenabilă a ajuns și la Chișinău, datorită Ecaterinei Verbițcaia. Tânăra se numără printre puținii designeri din Moldova care, atunci când creează, este cu gândul, în primul rând, la salvarea mediului înconjurător. Recent, designera a lansat o colecție de haine și accesorii pe care le-a creat după cerințele modei sustenabile.

ECATERINA VERBIȚCAIA, CREATOARE DE MODĂ: „Aproape 30% din textile care se produc în lume se pierd în procesul de producție, fiindcă bucățile mici după procesul de croire merg direct la gunoi și mi se pare o risipire groaznică de resurse”.

Industria modei este a doua cea mai poluantă industrie din lume după cea petrolieră, conform datelor oficiale. La producerea unei perechi de jeanși, de exemplu, sunt necesare peste 20 de tone de apă și două kilograme de pesticide. Pentru a reduce impactul nociv asupra mediului, Ecaterina Verbițcaia a decis să creeze haine și accesorii după principiul modei sustenabile.

ECATERINA VERBIȚCAIA, CREATOARE DE MODĂ: „Designerii care se ocupă cu moda sustenabilă urmăresc anumite criterii. Unul din ele ar fi materialul trebuie să fie 100% reciclabil sau să poată fi compostate. Alt principiu este „zero waste”, când în procesul de croire nu se pierd și nu se aruncă bucăți de textile”.

ECATERINA VERBIȚCAIA, CREATOARE DE MODĂ: „Hainele sunt create din in natural și bucățile care au rămas de la croire am folosit ca să texturăm suprafața și să facem accesorii”.

Pentru a-și vedea colecția gata, Ecaterina a colaborat cu un grup de tineri. Împreună cu ei, designera a creat pălăriile și gențile.

VLADIMIR TERNAVSCHI, FONDATOR „TINERII PENTRU ECOPLASTIC”: „Noi am făcut accesoriile din plastic și textil, ca să facem o factură mai interesantă. O dată în lună noi facem colectări de plastic în centrul orașului, oamenii ne aduc plasticul care este curat. Îl sortăm după tipuri. Sortăm capacele după culoare. Punem plasticul aici, sub presiune și temperatură, plasticul se topește și ies foi de diferite dimensiuni”.

Totodată, tânăra spune că designerii cointeresați de moda sustenabilă se conduc după un cod de etică. Trebuie să țină cont și de salariile pe care le oferă angajatorilor săi, adică să nu exploateze munca acestora și să fie bine plătiți. Din acest motiv, costul de producție al pieselor vestimentare sustenabile sunt mult mai mari. O unitate începe de la 50 de euro.

ECATERINA VERBIȚCAIA, CREATOARE DE MODĂ: „Prima mea colecție tot a fost sustenabilă și a fost vândută 100%. Oamenii sunt interesați, oamenii cumpără. Inclusiv oamenii de peste hotare, oamenii din diasporă”.

Ecaterina spune că nu produce piese vestimentare și accesorii în serie, pentru că fiecare produs este unic. Tânăra creatoare spune că va continua să producă haine sustenabile și urmează să lanseze noi colecții eco-friendly.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram