/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Industria jocurilor de noroc ar putea fi lipsită de facilitățile fiscale

10 iulie 2019, ora 16:05

Industria jocurilor de noroc ar putea fi lipsită de facilitățile fiscale. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat luni la Parlament de către deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba. Potrivit alesului poporului, industria jocurilor de noroc ar reprezenta un mijloc de spălare de bani, asta în timp ce agenții economici ar beneficia de condiții extrem de prielnice din punct de vedere financiar.

Astfel, proiectul de lege prevede următoarele:

1. Anularea scutirii de la plata impozitului pe venit a câştigurilor de la loterii şi/sau pariuri sportive.
2. Anularea scutirii de TVA fără drept de deducere a mărfurilor şi serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat.
3. Anularea prevederii privind restituirea T.V.A. la investiţii (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes naţional.
4. Anularea scutirii de la plata taxei pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii pentru persoanele care practică activităţi declarate prin lege ca activităţi ce constituie monopol de stat, în cazul dat jocuri de noroc.

„Timp de ani buni, industria jocurilor de noroc beneficiază de condiții extrem de prielnice din punct de vedere fiscal. Unele au apărut 20 de ani în urmă, altele – doi ani în urmă. Jucătorii pe această piață sunt pur și simplu scutiți de o bună parte din taxe”, a scris deputatul în blogul său.

În opinia parlamentarului, industriei jocurilor de noroc pot fi aduse multe critici. În acest sens, dânsul a prezentat mai multe argumente în susținerea proiectului de lege.

„În primul rând, această industrie este unul din vehiculele preferate de criminal pentru spălarea banilor. În al doilea rând, industria jocurilor de noroc distruge vieți și familii și afectează păturile cele mai vulnerabile. În al treilea rând, vedem o inechitate clară. Unii plătesc impozite și taxe, iar alții sunt scutiți. Unele industrii trebuie să plătească fiecare taxă, iar altele beneficiază de facilități care îi face mai competitivi, mai profitabili. E o încercare să repunem valorile liberei concurențe și echității fiscale. În al patrulea rând, nu e argument major pentru acest subiect, dar am asigura niște venituri suplimentare la buget pe termen scurt”, a mai scris parlamentarul.

Potrivit Codului Fiscal câștigurile de la loterii sau pariuri sportive sunt surse de venit neimpozabile, iar reținerea finală a impozitului din câștigurile de la loterii și pariuri este de zero procente.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram