Peste jumătate dintre mărfurile din magazinele duty-free ar fi ajuns în țară ilegal, iar în acest fel, cele aproape trei miliarde de lei, obținute din vânzarea lor, nu au fost supuse taxelor. Informația a fost prezentată de Maia Sandu care, la rândul ei, a aflat-o de la companiile de stat, responsabile de acest domeniu. Șefa Executivului a calificat schema drept o metodă de evaziune fiscală.

MAIA SANDU, ȘEFA EXECUTIVULUI: „Între 2015 și 2019, valoarea mărfurilor importate de către entitățile duty-free a constituit 2,8 miliarde de lei. Aceleași instituții estimează că 75% din volumul mărfurilor vândute în magazinele duty-free sunt introduse în mod ilicit pe teritoriul republicii Moldova”.

Maia Sandu a promis că va publica documentul care ar trebui să dezvăluie unde au ajuns banii și cine a beneficiat de pe urma acestei scheme. De asemenea, demnitara s-a referit și la proiectul Arena Chișinău, care ar fi tot o schema de delapidarea a averii statului. Acesta a atras atenția la prevederea care spune că autoritățile statului ar putea pierde imobilul dacă vor fi acumulate datorii față de compania câștigătoare.

MAIA SANDU, ȘEFA EXECUTIVULUI: „În continuare nu este clar de ce trebuia să se aloce 69 de hectare de teren pentru acest proiect, în situația în care construcția nemijlocit a ocupat doar 10 hectare?”.

Astfel, Sandu a cerut ca proiectul să fie revizuit de către Ministerul Finanțelor și cel al Economiei. Totuși, șefa cabinetului de miniștri a declarat că, deocamdată nu sunt motive pentru a opri construcția, chiar dacă Ministrul Economiei declara acum jumătate de lună că va îngheța inclusiv proiectul Arena Chișinău din cauza problemelor de transparență.

Vezi și:

Maia Sandu: „Cei care și-au pus semnătura pe proiectul Arena Chișinău vor fi trași la răspundere”

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!