/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Despre ce a discutat Dodon cu Harunjen la Președinție. Șeful statului precizează cum va fi ales noul procuror general

missing
11 iulie 2019, ora 20:18

Șeful statului Igor Dodon susține că nu știa că Eduard Harunjen intenționa astăzi să-și dea demisia și spune că a fost surprins când a venit acesta astăzi la Președinție.

„Harunjen a venit pe la 11.30 la Președinție. Am avut o discuție. Așa cum trebuie să facă un demnitar. A pus cererea pe masă”, a povestit Igor Dodon în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Președintele afirmă că trebuie urgent să fie anunțat un concurs pentru desemnarea unui alt procuror general care să fie „independent, profesionist și cetățean al R. Moldova”.

„Eu insist. Noi nu vom accepta modificări la Legea Procuraturii. Trebuie să fim conștienți de faptul că în fruntea instituțiilor statului trebuie să fie cetățeni ai R. Moldova, altfel noi pierdem statalitatea”, a declarat Dodon făcând referire la propunerea înaintată de Blocul ACUM, care ar vrea să aducă un procuror general din străinătate.

Întrebat cărui partid îi va reveni funcția de procuror general, dacă ACUM și PSRM au făcut o alianță de guvernare, Igor Dodon a dat asigurări că nu există astfel de înțelegeri: „Noi am convenit, poate în premieră, că nu vom împărți funcțiile de stat între partide, așa cum s-a făcut anterior în cadrul altor alianțe”.

Șeful statului mai spune că viitorul procuror general urmează a fi desemnat după prevederile vechi ale Legii Procuraturii.

„Consiliul Superior al Procurorilor trebuie să anunțe în regim de urgență un concurs. Ei stabilesc perioada. Ei stabilesc cine va fi câștigătorul și CSP propune candidatura președintelui ca el să o aprobe prin decret. Dacă președintele nu este de acord poate să întoarcă această candidatură înapoi CSP-ului. Dacă îl votează încă o dată cu majoritatea absolută, atunci președintele este obligat să-l accepte”, a precizat Dodon.

Amintim că procurorul general Eduard Harunjen și-a dat astăzi demisia, după ce acest lucru a fost cerut de nenumărate ori de actuala guvernare, dar și de societatea civilă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram