/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Maia Sandu la Kiev: „Avem nevoie de un parteneriat puternic cu Ucraina”

11 iulie 2019, ora 19:53

Parteneriatul strategic cu Ucraina este un pilon important al securității naționale, iar integrarea europeană și implementarea Acordului de Asociere cu UE sunt obiectivele pe care le împărtășește R. Moldova cu Ucraina. Declarația a fost făcută de prim-ministra Maia Sandu în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o la Kiev după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei doi oficiali au discutat pe marginea a trei subiecte majore: securitatea regională și integrarea europeană ca scop comun al celor două țări, agenda bilaterală a Moldovei și Ucrainei și eforturile guvernării de a construi instituții funcționale pentru cetățeni, se spune într-un comunicat de presă emis de Guvern.

Maia Sandu a declarat că susține integritatea teritorială a Ucrainei și a venit cu laude la adresa cetățenilor ucraineni care și-au dat viața pentru a-și apăra țara, suveranitatea și viitorul european.

„Ne dorim o colaborare mai strânsă cu Ucraina în sectorul economic și cel energetic. Vom încerca să stabilim un control al granițelor comun, permanent și sută la sută funcțional, pentru a pune capăt crimelor și traficului ilegal. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a îmbunătăți situația ecologică a râului Nistru. Sunt convinsă că putem găsi soluții favorabile pentru cetățenii noștri și agenda europeană comună”, a declarat Maia Sandu.

Șefa Guvernului de la Chișinău a vorbit la Kiev și despre victoria pe care a obținut-o actuala guvernare asupra regimului lui Vladimir Plahotniuc și a dat asigurări că de azi înainte Moldova va deveni un partener și un vecin de încredere pentru Ucraina.

„Plahotniuc a transformat Moldova într-o zonă gri, infectată de corupție, spălare de bani și periculoasă pentru securitatea economică și a frontierelor cu Moldova și Ucraina. Noi punem capăt acestei fărădelegi…Cea mai gravă problemă a Moldovei sunt instituțiile nefuncționale, moștenire a fostei guvernări. Țara are nevoie de transformări urgente pe interior. Guvernul pe care îl construim acum trebuie să lucreze în interesul cetățenilor, să impună respect pentru drepturile omului și să creeze oportunități de creștere pentru oameni, nu implicarea în scheme de contrabandă, spălare de bani sau jefuirea întreprinderilor de stat.

Poporul ucrainean a ținut piept mereu celor care au încercat să-l asuprească. Moldova crede în aceleași valori. Suntem liberi. Avem demnitate. Credem în oameni și în drepturile lor și vom face tot ce ne stă în puteri ca să le apărăm” și-a încheiat Maia Sandu discursul rostit la Kiev.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram