/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

DOC // Câți deputați trăiesc în Casa-hotel a Parlamentului și ce indemnizații pentru chirie ridică cei care nu au locuințe în Chișinău

12 iulie 2019, ora 20:17

Mai mulți deputați din actuala legislatură au scris cereri la Secretariat, cerând să fie cazați în Casa-hotel a Parlamentului, deoarece nu au o locuință în Chișinău. Instituția refuză să ne spună numele deputaților, făcând trimitere la Legea protecției datelor cu caracter personal.

La solicitarea TV8.md, Secretariatul Parlamentului a precizat doar că în Casa-hotel urmează să locuiască cinci deputați. Doi dintre aceștia, care activează în Parlament încă din fostele legislaturi, trăiesc în casa-hotel de ani buni.

În „hotel” de aproape un deceniu

Maria Ciobanu, fostă deputată liberal-democrată și actuală membră a Blocului ACUM, locuiește în clădire din 2010. Întrebată despre condițiile de trai în casa-hotel, Maria Ciobanu, mai în glumă, mai în serios, a invitat jurnaliștii în ospeție să vădă cum este apartamentul.

Fostul deputat comunist Vladimir Vitiuc, actual membru al fracțiunii Partidului Democrat nici nu-și mai amintește exact anul de când locuiește cu familia în casa-hotel a Parlamentului, dar spune că de când a venit în Legislativ. Acesta a primit un apartament cu trei camere.

„Condițiile elementare de trai sunt asigurate de administrația clădirii, dar dacă vrei mai mult confort îți faci singur, dacă e vorba de mobilă, tehnică”, ne-a spus Vitiuc.

Întrebat dacă nu i-ar fi mai convenabil să ridice de la Parlament o indemnizație pentru plata chiriei și să locuiască cu familia într-un apartament mai luxos din oraș, Vitiuc afirmă că s-a obișnuit deja în casa-hotel și nu vrea să plece. În plus, e aproape de serviciu.

Deoarece Secretariatul Parlamentului a refuzat să ne dea numele celor care au primit apartamente în casa-hotel, l-am întrebat pe Vladimir Vitiuc ce vecini mai are dintre deputații actuali. „Nu vă pot spune. Eu am văzut cum deputații din fosta Legislatură au eliberat apartamentele, și-au scos lucrurile, dar nu am văzut pe nimeni să vină dintre noii deputați”, a răspuns legislatorul.

Indemnizații pentru chirie

Alți câțiva deputați care nu dețin apartamente în Chișinău au cerut de la Parlament indemnizații pentru a-și putea achita chiria pentru spațiul locativ. Lista celor care iau bani pentru cazare de la Parlament la fel este ținută în secret.

La solicitarea TV8.md, Secretariatul Legislativului a precizat că patru deputați au scris cereri pentru a primi indemnizații pentru chirie.

Sumele de bani ridicate de deputați sunt diferite, în funcție de numărul membrilor familiilor acestora. Valoarea medie a indemnizației lunare pentru chirie este de 4 840 de lei, potrivit informațiilor obținute de la Parlament.

Casa-hotel a Parlamentului este situată în centrul capitalei, chiar în spatele Legislativului. Aceasta are 28 de apartamente cu două sau trei camere. În afară de deputați, acolo sunt cazați și alți funcționari care muncesc în Parlament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram