Pe parcursul a 3 zile, zeci de tineri  din toată țara au participat la „Multimedia Conector Pentru Tineri”, ediția 2019, care a avut loc la Vadul lui Vodă. La work-shopurile de media au fost invitați experți din Moldova, dar și din România.

La Multimedia Conecter am învățat multe lucruri. Cel mai important este faptul că noi am reușit să învățăm cum să montăm, cum să ne implicăm, cum să facem jurnalism civic, cum să edităm pe telefon, cum să filmăm cât mai multe cadre frumoase.

Am învățat să montăm video, de mult timp voiam să învăț asta și sunt foarte recunoscătoare Centrului Media pentru oportunitate. Am realizat un reportaj și am văzut cum este munca de jurnalist, cum este să vorbești cu oamenii.

Educația media nu înseamnă doar ca ei să cunoască ce este o știre falsă, cum să le depisteze, ci înseamnă ca ei să fie în rol de producători media sau cei care livrează content media. Ne-am propus să avem mai multe ateliere de creație pentru tineri”, Veronica Boboc, directoarea Centrului Media pentru Tineri.

Pe 12 iulie, în ultima zi de Multimedia Conector, tineri s-au reunit la Chisinau, acolo unde au beneficiat de work-shopuri despre realitatea virtuală, dar și promovarea lor pe social media. Iar la panelurile de discuție au avut parte de discursuri motivaționale, sfaturi de la jurnaliști, influenceri, blogheri, experți din  organizații de media  și alte  persoane influente din țară.

I-am rugat, în primul rând, ca ei să fie cât mai vocali. Să se implice cât mai mult. Să vorbească nu doar despre problemele lor, dar să vorbească și despre soluții”, Sergiu Niculiță, speaker, reporter TV8.

Să ia atitudine, fie că sunt jurnaliști sau că o să devină. Important ca o știre să o transmită corect mai departe. Nu contează ce, dar să o facă echidistant. Și să devină curajoși”, Veleriu Rașcu, speaker, fondator Banca de Bancuri.

Noi am fost într-un media camp, în care am vorbit foarte mult despre jurnalism și cum asta funcționează, am vrut să le spun că este foarte important să fie atenți ce conținut postează”, Ion Bulgac, absolvent Liceul „Ion Creangă”.

În cadrul evenimentului  tinerii au discutat despre subiecte din domeniul educației media  cum ar fi  fenomenul fake news, manipulare și  dezinformare, troli, despre  deep fake dar și despre  implicarea lor în viața comunitară,  activismul civic și  participarea civică.

Credem că Moldova este una din multe țări, care are nevoie de educația media. Credem că tinerii sunt nu doar viitorul, dar și prezentul Moldovei”, Viorica Palamarciuc, manager Proiect „Irex” Europe.

„Multimedia Conecter 2019” este la doua ediție și se încadrează în multitudinea de acțiuni în cadrul  Proiectului „Încurajarea tinerilor pentru a deveni cetățeni activi” dezvoltat de Centrul Media pentru Tineri și IREX Europe, cu susținerea financiară a Uniunii Eurropene.  

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.

P*

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!