Consiliul Superior al Magistraturii a comis astăzi o ilegalitate când i-a respins pe toți cei șase candidați care intenționau să ocupe fotolii de judecător la Curtea Supremă de Justiție. De această părere sunt mai mulți experți.

„CSM nu i-a numit pe candidați, motivând că nu au întrunit numărul necesar de voturi. Legea spune – candidații sunt evaluați și numiți de CSM în baza rezultatelor! Mai mult, CSM nu a elaborat și aprobat criterii pentru evalurea pe care o face cu ponderea de 20% din totalul rezultatelor… Mai pe scurt… nici legea nu-i ordonează” a scris Ion Guzun, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Și sectretarul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a comentat pe facebook decizia de astăzi a CSM.  „Anuul trecut legislatia a fost modificată anume pentru a stipula în mod expres, că deciziile prinvind cariera judecătorului se adoptă, nu în baza rezultatelor votului, ci în temeiul rezultatelor evaluărilor, în baza un unor criterii obiective), constat situația paradoxală, în care mă aflu eu personal.

Paradoxul constă în aceea, că eu apăr un organ care încalcă flagrant legea (nu vreau să mă plâng sau să mă dau tare, dar trebuie să menționez că am depus și încă mai depun eforturi considerabile, pentru a rezista presiunii de a promova proiecte de lege, prin care mandatul membrilor CSM să înceteze înainte de timp), făcând referință nu la acte normative naționale sau internaționale, ci la standardele internaționale, care, în mare parte rămân, totuși, niște recomandări”, afirmă Eșanu.

Astăzi, CSM a decis că niciun candidat din cei șase înscriși la concurs nu poate fi promovat la Curtea Supremă de Justiție pentru că nu a acumulat numărul necesar de voturi.

Funcțiile de judecător la CSJ rămân vacante. Niciun candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi la CSM

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!