/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

DECLARAȚII: CSM a încălcat legea când i-a respins pe toți candidații la funcțiile de judecători ai CSJ

missing
16 iulie 2019, ora 14:13

Consiliul Superior al Magistraturii a comis astăzi o ilegalitate când i-a respins pe toți cei șase candidați care intenționau să ocupe fotolii de judecător la Curtea Supremă de Justiție. De această părere sunt mai mulți experți.

„CSM nu i-a numit pe candidați, motivând că nu au întrunit numărul necesar de voturi. Legea spune – candidații sunt evaluați și numiți de CSM în baza rezultatelor! Mai mult, CSM nu a elaborat și aprobat criterii pentru evalurea pe care o face cu ponderea de 20% din totalul rezultatelor… Mai pe scurt… nici legea nu-i ordonează” a scris Ion Guzun, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Și sectretarul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a comentat pe facebook decizia de astăzi a CSM.  „Anuul trecut legislatia a fost modificată anume pentru a stipula în mod expres, că deciziile prinvind cariera judecătorului se adoptă, nu în baza rezultatelor votului, ci în temeiul rezultatelor evaluărilor, în baza un unor criterii obiective), constat situația paradoxală, în care mă aflu eu personal.

Paradoxul constă în aceea, că eu apăr un organ care încalcă flagrant legea (nu vreau să mă plâng sau să mă dau tare, dar trebuie să menționez că am depus și încă mai depun eforturi considerabile, pentru a rezista presiunii de a promova proiecte de lege, prin care mandatul membrilor CSM să înceteze înainte de timp), făcând referință nu la acte normative naționale sau internaționale, ci la standardele internaționale, care, în mare parte rămân, totuși, niște recomandări”, afirmă Eșanu.

Astăzi, CSM a decis că niciun candidat din cei șase înscriși la concurs nu poate fi promovat la Curtea Supremă de Justiție pentru că nu a acumulat numărul necesar de voturi.

Funcțiile de judecător la CSJ rămân vacante. Niciun candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi la CSM

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram