/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Votat! Pavel, Cimil și Lebedinschi, desemnați membri CEC. Ce priorități și-au trasat aceștia

missing
16 iulie 2019, ora 15:14

Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi au fost desemnați membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC). Deputații au votat astăzi în cadrul ședinței Parlamentului proiectul de hotărâre în acest sens. De la vot s-a abținut însă Adrian Lebedinschi, fratele lui Maxim Lebedinschi, din motiv că între cei doi persistă un conflict de interese. 

„Sperăm că veți aduce schimbări în acestă instiuție nu doar de formă, dar și de conținut. De aceea credem că veți veni cu inițiative de modificare a Codului electoral, astfel încât să evităm votul multiplu. Să faceți tot posibil ca alegerile care urmează să aibă loc să se desfășoare într-un mod digital, astfel încât cetățenii să fie convinși că procesul de votare este transparent”, a declarat deputatul socialist Vlad Batrâncea.

„Sarcina noastră este să fim independenți și imparțiali și să nu facem declarații politice. Vom fi un organ colegial care are și obligația de control reciproc. Dacă un coleg va devia de la norme, va fi sancționat. Mandatul nu este veșnic. Fie încetează la termen, fie la intervenirea unei cauze”, a spus Maxim Lebedinschi.

În cadrul ședinței Parlamenului democratul Andrian Candu a solicitat candidaților la funcția de membri ai CEC să prezinte care le sunt prioritățile.

„Una dintre obiectivele mele ar fi armonizarea legislației electorale la cerințele timpului. Iar procesul electoral să fie desfășurat coret pentru fiecare cetățean”, a menționat Dorin Cimil.

„Prioriatatea numărul unu este punerea în prioriatate a cadrului legal”, a zis Dumitru Pavel.

„Pentru mine personal va conta imaginea instituției. Prioritatea numărul unu va fi exercitatea procesului electoral în conformitate cu standardele internaționale”, a mai precizat Maxim Lebedinschi.

Avocatul Dumitru Pavel a fost propus de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Conferențiarul universitar, doctorul în drept și avocatul Dorin Cimil a fost înaintat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi a fost propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Astăzi, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, Sergiu Litvinenco, a anunțat pe pagina sa de Facebook care sunt propunerile Legislativului pentru cele trei poziții vacante de membri ai CEC.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram