Fostul ministru de Externe al României, Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), la propunerea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Astfel, Geoană devine primul reprezentant din Europa de Est numit în funcție de conducere la NATO.

Geoană o va înlocui pe Rose Gottemoeller din Statele Unite, care și-a preluat poziția în octombrie 2016.

Mircea Geoană este un avocat ferm al legăturii transatlantice și va aduce o experiență îndelungată în calitate de om de stat și diplomat la acest post. El va fi primul român care va deține această poziție”, a transmis Jens Stoltenberg într-un comunicat citat de CaleaEuropeană.ro.

Secretarul general al NATO a apreciat și activitatea fostului adjunct Rose Gottemoeller: „Abilitățile diplomatice și expertiza ei în politica internațională de securitate au fost de neprețuit”.

Mircea Geoană va prelua funcția în cadrul NATO abia la mijlocul lunii octombrie 2019.

Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul Secretar General Adjunct. Este, deopotrivă, o uriașă provocare și o oportunitate de a reprezenta interesele Alianței noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetățeni. De-a lungul carierei mele diplomatice și politice am promovat legătura transatlantică și integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziție cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaștere a importanței contribuții a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susținerea politică și instituțională trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea”, a scris Geoană pe Facebook.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!