/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Chinul sătenilor din Bubuieci. De trei luni, locuitorii fac kilometri întregi, pe jos, pentru a ajunge la stațiile de troleibuz

missing
17 iulie 2019, ora 21:25

Problema transportului public din comuna Bubuieci, departe de a lua sfârșit. Timp de trei luni, de când în localitate au apărut troleibuzele, iar microbuzele au refuzat să mai circule, oamenii spun că traiesc un coșmar zilnic. Sunt nevoiți să meargă pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la stația de troleibuz, iar pentru bătrâni și mamele cu copii este un adevărat chin.

De-ar auzi Dumnezeu… Și nu numai de la mine. Câte blesteme pe cei care au schimbat troleibuzul ăsta.„

Pe soții Caraman i-am surprins în timp ce se ducea la medic. Ambii au suportat acum câteva luni o intervenție chirurgicală și se plâng că lipsa transportului public le face viața mai grea. Aceștia trăiesc la marginea satului, iar ca să ajungă la policlinică au nevoie de jumătate de oră, pe jos. Înainte însă drumul dura 5 minute, pentru că aveau la dispoziție microbuze.

Încercați geanta și o să vedeți dvs. Venim din capătul cela de sat. E foarte greu. E bătaie de joc. În centru aici se deservesc cu toate celea, dar noi în capătul cela nu avem nimic”, Alexandra Caraman, pensionară.

Iar doamna Maria se întoarcea acasă după ce și-a dus nepoții la grădiniță. Femeia face zilnic 12 kilometri pe jos.

Avem nepoți doi și socotiți de aici până în deal cât avem, și înapoi iar. Și de amiază trebuie să-i adus acasă. Foarte greu. Iată așa târâim și e foarte greu. Ajungem acasă și nu ni-i a face nimic”, Maria Gasparean, localnică.

Locuitorii comunei spun că problemele au apărut de când microbuzele au refuzat să circule prin localitate, deoarece nu ar avea profit suficient din cauza troleibuzelor.

„Jumătate de sat vin tocmai din capătul celălalt de sat, cu genți, cu copii mici, cu cărucioare.”

Recent în localitate au fost construite mai multe stații. Însă, de când microbuzele nu mai circulă, acestea stau pustii. Nici troleibuzele nu pot ajunge până aici pentru că nu au spațiu de manevră”, Diana Popa, reporteră TV8.

„Era mai bine cu rutierele pentru că ele mergeau pe așa un traseu, care era tuturor convenabil.”

„Ar fi bine și ca troleibuzul să meargă în capătul celălalt, unde oamenii nu au transport, nu au nimic. Au avut o rutieră și pe aceea au luat-o.”

Responsabilii ne-au spus că sunt în căutarea unor soluții. De exemplu, primăria vrea să găsească un administrator nou pentru a întoarce maxi-taxiurile în comună.

Urmează deja partea tehnică să o discutăm cu Întreprinderea Municipală ca să fie baza legală. –Dar când exact vor fi introduse microbuzele? –Cu părere de rău, vedeți acum schimbările și la Direcția de Transport…Urmează să aibă loc licitația”, Leonid Umaneț, viceprimarul comunei Bubuieci.

Sătenii au mai propus să fie găsite microbuze care să circule prin localitate, însă tot nu s-au găsit agenți economici interesați. La Bubuieci mai există o rută de microbuz, ce intră doar pe câteva străzi ale comunei și nu ajunge în Piața Centrală din capitală, acolo unde merg cei mai mulți dintre pasageri.

 

Reporter: Diana Popa

Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram