Consiliul Superior al Magistraturii anunță criteriile în baza cărora vor fi selectați judecătorii Curții Constituționale. Acestea au fost stabilite în cadrul ședinței din 16 iulie, dar au fost plasate pe pagina web a CSM-ului abia astăzi.

La selecția celor doi judecători pentru Curtea Constituțională se vor lua în calcul nivelul studiilor formale și experienţa profesională în domeniul juridic.

Candidații vor trebui să aibă o reputaţie profesională ireproșabilă și recunoscută în societate, să nu aibă „cazuri de încălcare intenționată sau din neglijență gravă a drepturilor şi libertăților fundamentale”, să nu fie responsabili de cazuri de condamnare a Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și să fie fără apartenență politică.

De asemenea, candidaților la funcția de judecători ai CCM li se cere să nu fie implicați în activități compromițătoare, inclusiv să nu figureze în investigații jurnalistice.

Amintim că CSM  a extins termenul de depunere a actelor necesare pentru participare la concursul de suplinire a funcțiilor vacante de judecători la Curtea Constituțională până la data de 23 iulie.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!