Circa cinci mii de persoane vor fi admise la finanțare bugetară pentru anul de studii 2019 – 2020. Numărul de locuri bugetare este similar cu cel din anul trecut și include 26 de domenii. Totuși, prioritar vor fi susținute: Științe ale Educației, Inginerie, TIC, Științe Agricole, Medicină.

Potrivit Ministerului Educației Culturii și Cercetării (MECC), pentru studiile superioare de master vor fi finanțate din buget 2876 de locuri, iar la studii de rezidențiat este prevăzută admiterea a 453 de persoane. Pentru studenții străini vor fi rezervate 200 de locuri.

În instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar în următorul an de studii vor fi admise 8374 de persoane cu finanțare bugetară și 1210 – cu achitarea taxei de studii. Planul de admitere pentru învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar prevede admiterea a 3962 de studenți cu finanțare bugetară și 6637 cu achitarea taxei de studii. Proiectul prevede 348 locuri cu finanțare bugetară pentru specialitățile cu profil pedagogic: educație timpurie și învățământ primar, în creștere cu 43 de locuri față de anul precedent.

Documentele prevăd și dezvoltarea în continuare a învățământului dual. În învățământul profesional tehnic secundar sunt incluse 1091 poziții în acest sens, iar pentru programele de formare profesională tehnică postsecundară și postsecundară nonterțiară sunt planificate 200 de locuri.

Astăzi Guvernul a aprobat planurile de pregătire a cadrelor cu finanțare de la bugetul de stat, în instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic pentru anul de studii 2019-2020 (Comanda de stat).

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!