/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Maia Sandu a citit raportul SIS privind expulzarea cetățenilor turci: „Probele nu sunt convingătoare”

missing
19 iulie 2019, ora 10:28

Prim-ministra Maia Sandu spune că a citit raportul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) privind expulzarea celor șapte cetățeni turci din Republica Moldova, însă consideră că probele prezentate acolo nu sunt convingătoare. Declarația a fost făcută ieri la emisiunea „Puterea a Patra” la postul N4. 

„Documentul este secretizat, eu l-am citit. Singurul lucru pe care pot să-l pun este că pentru mine probele de acolo nu sunt convingătoare. Deci într-un fel eu sunt decepționată de ceea ce am citit în acest raport. Pentru mine raportul nu este convingător. Eu cred că că acest subiect trebuie cercetat în continuare, este nevoie de o investigație mai serioasă ca să se prezinte toate elementele acestui abuz. Eu consider în continuare că acesta a fost un abuz”, a declarat Maia Sandu.

Acum două săptămâni, SIS a prezentat Comisiei parlamentare securitate și ordine publică un raport despre expulzarea cetățenilor turci din R. Moldova. Membrii comisiei nu l-au citit deocamdată, dar promit să o facă în scurt timp. Ulterior, deputații trebuie să anunțe cine se face vinovat de expulzarea ilegală a profesorilor turci.

Potrivit surselor TV8, unul dintre cei șapte cetățeni turci, expulzati din Republica Moldova în septembrie anul trecut, și-a aflat verdictul. Directorul Filialei Durlești a liceului „Orizont”, Riza Dogan, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare. Verdictul final a fost pronunțat astăzi de către magistrați.

Anterior, Directorul financiar al rețelei de licee „Orizont” din Moldova a fost condamnat în Turcia, în luna martie, la nouă ani de închisoare. Mai devreme, doi profesori din acest liceu au primit șase și, respectiv, nouă ani de detenție.

R. Moldova a fost condamnată în acest caz la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Guvernul a fost obligat să achitare despăgubiri morale în valoare de 125 de mii de euro, pentru cetățenii turci cărora le-au fost încălcate drepturile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram