/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Igor Popa va fi înlocuit cu un alt procuror general. Deputații au modificat legea

missing
19 iulie 2019, ora 22:29

Igor Popa ar putea fi înlocuit cu un alt procuror general interimar în următoarele zile. Acesta va fi numit de președinte, iar dacă șeful statului va fi împotriva candidatului trimis de Consiliul Superior al Procurorilor, Parlamentul va putea veni cu o propunere. Majoritatea parlamentară a modificat astăzi legea în acest sens. Votul, în două lecturi, a stârnit schimburi de replici dure în Parlament.

„Josnic, diabolic, halucinant și urât este furi miliardele și să aștepți patru ani de zile ca să vină cineva să răspundă pentru toată treaba asta. Asta este josnic! Și la fel de josnic este, domnule Sârbu, ca cineva din organele de drept, organele procuraturii, ale justiției în loc să-și facă treaba, să vină și să-i apere pe cei care au făcut acest lucru josnic, diabolic, halucinant și murdar”, a declarat socialistul Ion Ceban.

Acuzațiile i-au fost adresate lui Sergiu Sîrbu, care ceva mai devreme a criticat modificările la legea Procuraturii: „Să-i spun scandalos ar fi puțin spus, cred că este un proiect diabolic, cu adevărat diabolic, care vine de fapt ca o veritabilă tentativă de uzurpare a puterii”.

Democrații s-au arătat împotrivă ca Parlamentul să poată propune un procuror general interimar nou, limitând împuternicirile Consiliului Superior al Procurorilor.

Sergiu Sâbu: „Stimați procurori, astăzi sunteți practic îngenuncheați în fața politicului”.

„Nu este asta o numire politică? Ce înseamnă numire politică? Deci noi avem nevoie de un procuror general interimar care nu va ține dosarele și nu va arde dosarele în raport cu ăștia care au furat miliardul”, a declarat Sergiu Litvinenco, adăugând că actualul procuror interimar va fi schimbat imediat ce va intra în vigoare noua prevedere legală.

Conform noii legi, Consiliul Superior al Procurorilor are la dispoziție trei zile pentru a propune un nou procuror general interimar șefului statului. Igor Dodon poate refuza candidatura dacă consideră că nu este compatibilă cu funcția, iar în alte trei zile Parlamentul trebuie să vină cu o nouă candidatură. După demisia lui Eduard Harunjen, interimatul șefiei Procuraturii Generale i-a revenit adjunctului său, Igor Popa. Acesta a fost implicat și în dosarul șapte aprilie fiind acuzat ca ar fi tolerat tortura în privința protestatarilor. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că Popa ar fi finul fostului procuror șef, Nicolae Chitoragă.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram