/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

ANRE propune majorarea tarifului pentru energia electrică. Cu cât ar putea crește prețul pentru un kWh

missing
20 iulie 2019, ora 10:31

Agenția pentru Reglementare în Energetică propune majorarea tarifului pentru energia electrică livrată de doi furnizori: Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL și FEE-Nord SA. Despre aceasta a anunțat unul dintre directorii ANRE, Octavian Calmîc. Potrivit lui, solicitările celor doi furnizori sunt mai mari decât propunerile Agenției, iar aceste chestiuni vor fi discutate în cadrul unei ședințe la începutul lunii august.

„Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL a solicitat tariful de 1,94 lei/kWh sau cu 15 bani sau 8,6% mai mult față de tariful în vigoare (1,79 lei/kWh), ANRE propune spre examinare în ședință publică tariful de 1,85 lei/kWh sau cu o majorare de 3,2%.

FEE-Nord SA a solicitat tariful de 2,34 lei/kWh sau cu cca 42,8 bani sau 22,46% mai mult față de tariful în vigoare (1,91 lei/kWh), ANRE propune spre examinare în ședință publică tariful de 2,19 lei/kWh sau cu o majorare de 14,9%.

Este de notat că pe parcursul anului 2018 tarifele au fost micșorate de la 1,99 lei/kWh la 1,79 lei/kWh pentru Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL și de la 2,12 lei/kWh la 1,91 lei/kWh pentru FEE Nord SA”, a menționat directorul ANRE.

Potrivit lui, ajustarea tarifelor este necesară pentru acoperirea majorărilor de preț a energiei electrice importate, costurilor de producție, devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent și pentru asigurarea sustenabilității livrărilor și plăților în sector.

Octavian Calmîc spune că pe parcursul anului 2019 cel mai sensibil și nestabil indicator a fost rata de schimb valutar, care a înregistrat cele mai mari fluctuații de apreciere și depreciere din ultimii ani. De aceea, s-a propus utilizarea cursului valutar stabilit conform Legii bugetului pentru anul 2019.

Totodată, directorul ANRE susține că se propune ca tariful de distribuție a energiei electrice pentru RED Union Fenosa SA să fie redus de la 51,6 bani/kWh la 49 bani/kWh sau cu 5% mai puțin decât cel în vigoare și pentru SA RED-Nord de la 81,7 bani/kWh la 72,5 bani/kWh sau cu 11,3% mai mic. „Țin să menționez ca aceste tarife sunt parte componentă a prețului de reglementare pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, de aceea este importantă monitorizarea lui dar și a fiecărui component de preț în parte”, a afirmat Calmîc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram