Parlamentul a exclus din lista de candidați pentru funcția de judecător constituțional șase candidați. Aceștia sunt: Constantin Lazari, Nicolai Terzi, Valeriu Kuciuk, Andrei Coca, Eugen Rusu și Alexei Nicolae. În cursă au rămas 17 din cei 23 de candidați înscriși. 

Comisia juridică, numiri și imunități din cadrul Parlamentului a anunțat că în urma examinării dosarelor candidaților a decis să admită la concurs următoarele persoane: Vladimir Grosu, Pavel Midrigan, Teodor Cârnaț, Nina Arabadji, Victor Strătilă, Alexandru Spoială, Dpmnica Manole, Ion Cuceac, Andrei Negru, Angela Istrate, Alexandru Burian, Oleg Potîrniche, Eduard Boișteanu, Nicolae Eșanu, Nicolae Roșca, Mihai Corj și Tatiana Răducanu, scrie anticorupție.md.

Săptămâna viitoare va avea loc competiția dosarelor și interviul cu candidații admiși la concurs.

Vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale a survenit după demisia in corpore, la 26 iunie curent, a vechii componențe a Curții. S-a întâmplat în urma verdictului dur al Comisiei de la Veneția, care a calificat drept „fără precedent” deciziile Curții din 7-9 iunie. Comisia a constatat că Guvernul Sandu a fost învestit legal, iar termenul în care Parlamentul urma să își aleagă organele de conducere și să formeze Guvernul a expirat la 10 iunie și nu la 7 iunie, așa cum constatase CC de la Chișinău. Comisia de la Veneția a concluzionat că hotărârile Curții Constituționale privind termenul limită de formare a guvernului, dar și cele de suspendare temporară a președintelui și numire a primului-ministru ca președinte interimar au fost anticonstituționale. Șeful Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții la 20 iunie, la cinci zile după ce Curtea și-a anulat deciziile din 7-9 iunie.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!