/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Avertismentul lui Podoliak și sancțiuni UE. Cea mai mare bază NATO din Europa, în construcție

Moscova. 20 de mii de oameni au ieșit în stradă și cer alegeri locale libere și corecte

20 iulie 2019, ora 18:27

Peste 20.000 de persoane s-au adunat sâmbătă pe un larg bulevard din centrul Moscovei pentru a cere alegeri locale libere şi corecte. Oamenii au ieșit în stradă la apelul opoziţiei după ce autorităţile ruse au invalidat înregistrarea a aproximativ 60 de candidaţi la alegerile parlamentare din Moscova, un scrutin planificat pentru luna septembrie.

„Este evident cel mai mare miting al opoziţiei din ultimii ani”, a declarat opozantul Kremlinului şi bloggerul anticorupţie Alexei Navalny, prezent în stradă alături de aliați ai săi, scrie Agerpres.

Potrivit ONG-ului White Counter specializat în numărarea protestatarilor, cel puţin 22.500 de persoane s-au adunat la acest miting autorizat.

Într-un discurs adresat mulţimii, Navalny, în vârstă de 43 de ani, a cerut autorităţilor să-i înregistreze pe toţi candidaţii până sâmbăta următoare, în caz contrar promiţând o nouă demonstraţie de amploare în fața primăriei.

Avocata Liubov Sobol, în vârstă de 31 de ani, apropiată a lui Navalny şi exclusă de la scrutin, s-a declarat convinsă de victorie. „Nu vom renunţa!”, a spus ea.

De asemenea exclus de la scrutin, opozantul Dmitri Gudkov a acuzat autorităţile de furtul voturilor alegătorilor, dar şi al viitorului lor. „Am trăit într-o ţară ocupată timp de 20 de ani”, a spus fostul deputat.

După o procedură de verificare, Comisia Electorală din Moscova a exclus, miercuri, 57 de candidaţi, inclusiv aproape toţi independenţii, invocând vicii de formă sau nereguli pe care aceştia din urmă le denunţă ca fiind fabricate în totalitate.

Moscoviţii sunt chemaţi să voteze la 8 septembrie în alegerile locale şi regionale pentru a reînnoi mandatul de cinci ani al celor 45 de deputaţi ai parlamentului local, însărcinat să valideze deciziile primarului Serghei Sobianin, loial puterii.

Potrivit legii, candidaţii independenţi ar trebui să adune semnăturile a cel puţin 3% din alegătorii lor potenţiali în fiecare dintre cele 45 de districte ale Moscovei, respectiv între 4.500 şi 5.000 de persoane, pentru dreptul de a candida.

Dar candidaţii opoziţiei care au reuşit să îndeplinească aceste cerinţe au fost indignaţi de o procedură de verificare opacă care i-a descalificat şi i-a favorizat pe candidaţii pro-putere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram