/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

UTIL // Planificați să mergeți la mare în Constanța sau Mamaia? Folosiți această aplicație pe telefon  

missing
22 iulie 2019, ora 07:29

În România a fost dezvoltată o aplicație utilă menită să informeze turiștii și să salveze vieţi pe litoralul românesc. Odată instalată pe telefon, aplicaţia oferă date despre vreme sau despre apa mării și emite avertizări în caz de pericol la scăldat. Aplicația „Sea Status” are acum integrate doar plajele din Constanţa şi Mamaia, dar va fi extinsă anul viitor pentru întreg litoralul românesc, acolo unde sunt plaje supravegheate oficial de salvamari. Ea poate fi descărcată atât pentru sistemele Android, cât şi pentru iOS.

Potrivit dezvoltatorilor, aplicaţia este în primul rând un instrument de ajutor. Cei care o vor instala vor putea, prin serviciul de localizare, să primească informaţii despre steagul arborat de salvamari în zona în care se află, dar şi diferite alerte pentru a semnala starea de siguranţă sau de pericol.

„Această aplicaţie a fost creată să vină în sprijinul turiştilor. De exemplu, serviciul salvamar are culorile roşu şi galben. Plaja este supravegheată în momentul în care s-a arborat acest steag. Când s-a arborat steagul galben, scăldatul este recomandat doar celor experimentaţi. Rolul acestei aplicaţii este să îi atenţioneze pe turiști că s-a arborat acest steag şi începe să fie pericol în apă. În momentul în care s-a arborat steagul roşu, este interzis la scăldat. Turistul, într-un timp foarte scurt, va fi informat că este pericol în apă şi să nu mai intre la scăldat, să nu mai lase copiii nesupravegheaţi. Sunt foarte mulţi care ignoră acest sfat şi avem situaţii în care nu mai putem face nimic”, a declarat Gabriel Culea, coordonatorul Serviciului de Salvamar din Constanţa şi Mamaia, citat de Mediafax.

De asemenea, aplicația „Sea Status” alertează turiştii în situaţia în care condiţiile meteo pun în pericol viaţa celor aflaţi pe litoral, iar prin intermediul aplicaţiei poate fi apelat şi numărul de urgenţă 112, în cazul în care este necesară prezenta salvamarilor, a paramedicilor SMURD şi a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

Între informaţiile utile ce pot fi găsite în aplicaţie se numără şi cele despre temperatura aerului, viteza şi direcţia vântului, temperatura apei, înălţimea valurilor şi starea mării.

Mai pot fi găsite în aplicație sfaturi pentru salvarea unei persoane de la înec, sfaturi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi pe malul mării, ori distanţa sigură de înot faţă de malul mării.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram