Autoritățile din domeniul sănătății intenționează să completeze Programul naţional de imunizări și să introducă vaccinul împotriva cancerului de col uterin în lista celor obligatorii. Un proiect de decizie în acest sens a fost deja pregătit și urmează să fie înaintat Guvernului pentru aprobare.

Vaccinul împotriva „Papilomavirus uman” poate proteja femeile de cancerul de col uterin, cea mai diagnosticată formă de cancer din Republica Moldova.

Din 2016, acest vaccin se găsește în cabinetele medicale din R. Moldova și poate fi administrat la dorință, la solicitarea părinților. Acesta este gratuit și se recomandă pentru administrare fetițelor ajunse la vârsta de zece ani.

Potrivit unor calcule efectuate de autorități, în cazul în care se va decide vaccinarea obligatorie a fetițelor contra cancerului de col uterin, ar fi nevoie de aproximativ 40 de mii de doze de vaccin. Acesta poate fi achiziționat din Statele Unite ale Americii și ar fi nevoie de o investiție de 160 de mii de dolari, pentru că o doză costă 4 dolari.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!