/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Maia Sandu, solicitare către CSM și CSP: „Scăpați de judecătorii și procurorii care au comis abuzuri”

23 iulie 2019, ora 21:27

Un nou avertisment din partea Maiei Sandu. Șefa Guvernului a cerut astăzi Consiliului Superior al Judecătorilor și Consiliului Superior al Procurorilor să elimine din sistem magistrații corupți, altfel va cere Parlamentului să schimbe prin lege componența celor două organe de autoguvernare. Declarația a fost făcută la un forum despre reformarea justiției, la care a fost prezentat și un plan prin care se preconizează schimbări la Curtea Supremă de Justiție. 

Cei care au slujit unui regim corupt și au admis decizii ilegale, abuzive, imorale trebuie să plece. Nu așteptați un alt stăpân”, a punctat Maia Sandu.

Avertismentele au răsunat și în adresa CSM și CSP, instituțiile care coordonează activitatea judecătorilor și a procurorilor, cărora li s-a cerut să-i dea afară pe cei care au comis abuzuri. Altfel, chiar ei riscă să fie demiși.

„Dacă sistemul, în timpul apropiat, nu va demonstra curaj, responsabilitate, inițiativă pentru reformare, atunci va trebui să căutăm alte soluții, să modificăm cadrul legal și să impulsionăm aceste schimbări”, a adăugat Sandu.

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraților, Dorel Musteață, a refuzat să comenteze avertismentele pentru că nu este la curent cu ele. De partea cealaltă, unul dintre membrii Consiliului Superior la Procurorilor, Adrian Bordeianu, a spus că nu comentează declarațiile politice, dar ar fi o problemă să identifice procurorii care au comis abuzuri.

„Este o declarație a politicului care nu cere comentariile noastre. Nu știu care procurori sunt subordonați politic. Semnale clare, careva dovezi sau anchete în această privință la moment lipsesc”.

Expertul Vladislav Gribincea, el și autorul legii privind reformarea Procuraturii, a avertizat că eventualele modificări ar putea afecta independența magistraților: „În adresarea mea, am chemat judecătorii și procurorii să se reformeze din interior. În caz contrar, frică mi-i că Executivul și Legislativul vor submina independența judecătorilor de la noi, pentru a face o schimbare reală”.

De partea cealaltă, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a recomandat Parlamentului să elaboreze o lege a lustrației: „Să adopte o lege a lustrației pentru a decide cine urmează a fi supus lustrației, care sunt criteriile, cine nu, din ce motive. Altfel, dacă nu va exista un mecanism clar, atunci toate aceste discuții și suspiciuni se vor tranforma în elemente de presiune”.

Între timp, Ministerul Justiției a elaborat un plan de reformare a sistemului judecătoresc. Prima măsură vizează Curtea Supremă de Justiție, prin care se urmărește reducerea numărului de magistrați.

Numai acei judecători care vor trece peste filtrul, un set de criterii minime de performanță, de integritate, profesionalism vor putea accede în noua componență a Curții”, dă asigurări Olesea Stamate, ministra Justiției.

Planul de reformare vizează și Inspecția Judiciară, dar și limitarea imunității judecătorilor și anularea termenului inițial de numire pe cinci ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram