/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Acuzații dure la adresa BNM: „Doar pe acest aspect, Drăguțanu poate fi trimis la închisoare”

missing
31 iulie 2019, ora 07:44

Banca Națională a Moldovei nu ar fi apărat în anul 2014 interesele Băncii de Economii, atunci când au fost repartizați banii din garanția de stat, ci a fost de partea companiei „Insidown” din Cipru, în spatele căreia ar fi stat fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Declarația a fost făcută de Veaceslav Platon în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru TV8.

Platon a povestit cu lux de amănunte cum s-a decis ca „Moldindconbank”, care se afla sub controlul său, să ofere credite interbancare Băncii de Economii, în valoare de 20 de milioane de dolari, cu puțin timp înainte să fie anunțate gravele probleme din sistemul bancar și statul să ofere bani pentru cele trei bănci falimentare.

Omul de afaceri afirmă că în februarie 2014, când au fost blocate acțiunile sale și ale partenerilor săi la „Victoriabank”, a început o luptă cu Vladimir Plahotnic și i-a propus acestuia să facă o tranzacție inversă și să-și ia înapoi toate activele pe care i le vânduse mai devreme. Negocierile pe acest subiect le-ar fi purtat partenerii lui Platon cu Plahotniuc, vorbind la telefon.

„În august sau în septembrie vine Ilan Șor la mine la Moscova și îmi propune să cumpere toate băncile: „Moldova Agroindbank”, „Victoriabank” și „Moldindconbank”. I-am cerut jumătate de miliard de dolari. Nu el cumpăra. Era trimis de Plahotniuc. Partenerii mei nu au vrut să vândă. Mai târziu am făcut o tranzacție inversă doar pentru „Victoriabank”, pentru care Plahotniuc și Iaralov au dat acordul”, a povestit Platon.

Potrivit omului de afaceri, ulterior, i s-a propus ca „Moldindconbank” să ofere credite Băncii de Economii în valoare de 20 de milioane de dolari pentru ca acești bani să fie folosiți pentru răscumpărarea activelor „ASITO”, „Hotelului Național”, „Victoria Asigurări” și altele.

Atunci, Platon ar fi cerut în schimbul creditelor interbancare să fie gajat pachetul de 39% din acțiuni la „Victoriabank”. „Compania „Insidown”, care cumpărase acest pachet la „Victoriabank” a pus gajul. Dacă nu întorceau creditul, noi aveam să luăm acțiunile băncii la jumătate de preț. Am fost mirați când BNM a propus să întoarcă creditul din rezervele de stat”, afirmă Platon.

Acesta mai spune că a fost telefonat de un adjunct al guvernatorului Băncii Naționale, care i-a cerut să retragă creditele de la BEM înainte de termen.

„Aceste credite nu trebuiau să fie întoarse de BNM, pentru că era gajul. BNM știind că noi vrem gajul și nu o să cerem nimic de la BEM, singură ne-a plătit nouă creditul. Prin asta a cheltuit 20 milioane de dolari din banii statului ca noi să nu luăm acțiunile „Victoriabank” de la „Insidown”. BNM apăra interesele companiei, dar nu ale BEM-ului. Doar pe acest aspect Drăguțanu (n.r. Dorin Drăguțanu, fost guvernator al BNM) poate fi trimis la închisoare”, acuză Platon, adăugând că este sigur de faptul că în spatele companiei „Insidown” stătea Vladimir Plahotniuc.

Veaceslav Platon spune că nimeni nu știa ce urmează să se întâmple în sectorul bancar și a fost o mare surpriză devalizarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Vom încerca astăzi să-l contactăm pe Dorin Drăguțanu pentru comentarii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram