Deputații au votat astăzi în două lecturi proiectul de hotărâre care prevede instituirea unui moratoriu asupra Legii cetățeniei prin investiții. Ministrul Economiei, Vadim Brânzan, a anunțat în plenul Parlamentului mai multe detalii neștiute din contractul pe care l-a semnat statul cu firmele „Henley & Partners”, care gestionează programul de dobândire a cetățeniei prin investiții și îl promovează în străinătate.
Potrivit lui Brânzan, dacă această lege ar fi abrogată, statul ar trebui să compenseze cheltuielile suportate de consorțiul „Henley & Partners”, care variază între trei și patru milioane de euro.
O altă clauză din contractul semnat de stat prevede că în decurs de trei ani după abrogarea legii, dacă Guvernul decide să inițieze un nou program de dobândire a cetățeniei prin investiții, trebuie să contracteze obligatoriu serviciile aceluiași consorțiu.
În prezent, sunt depuse 34 de cereri pentru dobândirea cetățeniei prin intermediul acestui program, care urmează a fi prelucrate complet. Ministrul Economiei a precizat că solicitanții sunt gata să investească în R. Moldova 90 de milioane de lei, iar firmelor care se ocupă de acest program le-ar reveni 34 de milioane de lei. De la fiecare cerere procesată în program, firmele locale primesc 10 mii de euro, iar consorțiul „Henley & Partners” – 25 mii euro.
„Din punct de vedere economic, acest program aduce venituri la buget, dar există riscuri, dacă aceste persoane nu sunt de bună credință. Sunt carențe la capitolul transparență, cine sunt persoanele beneficiare ale acestor companii și cine sunt persoanele care solicită cetățenie”, a declarat Vadim Brânzan de la tribuna Parlamentului.
Numele persoanelor care au solicitat cetățenie prin investiție nu pot fi desecretizate, pentru că este o normă contractuală în acest sens. „După practica internațională, nu poate fi făcut public numele și chiar țările din care sunt persoanele”, a adăugat ministrul Economiei.
Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a criticat inițiativa de instituire a moratoriului asupra acestei legi și a atenționat că se produce o ilegalitate.
„Printr-o lege, Parlamentul suspendă altă lege. Parlamentul dă Guvernului dreptul de a suspenda legea mai departe. Instituiți un nou mecanism: suspendarea legii. Să vedem viitoarea Curte Constituțională ce va spune la acest subiect”, a atenționat Sârbu.
„Acest proiect este perfect legal, constituțional și oportun”, i-a răspuns lui Sîrbu președintele Comisiei juridice a Parlamentului, Sergiu Litvinenco.