Cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare vor să voteze prin corespondență. Cel puțin cu această inițiativă vine un grup de moldoveni din diasporă, care a creat o petiție online, adresată Guvernului Republicii Moldova. 

Autorii petiției spun că mulți moldoveni care se află peste hotarele țării în ziua alegerilor nu pot să voteze din mai multe motive, printre care faptul că se află foarte departe de secțiile de votare, iar dacă se pornesc la drum către aceste secții sunt nevoiți să stea în rând până la opt sau zece ore și să cheltuie sume mari de bani pentru deplasare.

„Un exemplu de succes al votului prin corespondență au fost alegerile parlamentare din România din 2017. Votarea prin corespondență s-a realizat prin expedierea buletinului de vot, prin servicii poștale, către secții de votare, organizate la misiunile diplomatice ale României. Persoanele care doreau să voteze trebuiau să se înregistreze pe o platformă online făcută de autoritățile române.

În urma problemelor prezentate mai sus, solicităm Guvernului Republicii Moldova, Parlamentului Republicii Moldova, CEC, Ministerul Afacerilor Externe și Integrare Europeană, cât și partidelor politice și a oricărei instituții care poate ajuta la soluționarea problemelor prezentate să introducă votul prin corespondență pentru diasporă pentru a avea parte de un proces mult mai organizat, simplu și echitabil pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, spun autorii petiției.

La momentul publicării acestei știri, petiția avea peste 500 de semnatari. Petiția poate fi semnată AICI.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!