/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Dodon îi atenționează pe membrii Blocului ACUM: „Să dăm dovadă de maturitate politică”

missing
08 august 2019, ora 10:34

Președintele Igor Dodon a apreciat mesajul transmis în această dimineață de către deputatul Vlad Batrîncea colegilor din coaliția de guvernare și i-a îndemnat pe reprezentanții Blocului ACUM să dea dovadă de „înțelepciune și maturitate politică”.

Șeful statului vorbește despre provocările care există în fața guvernării și spune că riscuri politice există pentru fiecare partid, îndemnându-i pe reprezentanții Blocului ACUM „să fim în primul rând oameni de stat și apoi oameni politici”.

„În fața majorității parlamentare, guvernării există provocări multiple:

  1. Riscuri de ordin economic-bugetar (în primul rând energetic), necesitatea promovării reformelor sociale și economice veritabile. Să nu uităm că oamenii așteaptă salarii și pensii mai bune, iar antreprenorii sunt gata să deschidă noi locuri de muncă și să achite impozite dacă vor avea un partener consecvent și onest în persoana instituțiilor statale. Important ca odată cu restabilirea relațiilor cu partenerii financiari externi (FMI, Banca Mondială și alții) să nu uităm de interesul național, deoarece acordurile cu aceste instituții trebuie să fie privite ca instrumente de sporire a calității vieții cetățenilor Republicii Moldova și nu de dragul existenței acordurilor. Dacă aceste acorduri nu ne permit să atingem aceste obiective atunci trebuie renegociate și revăzute.
  2. Reformele în justiție, procuratură și organele de anchetă. Sunt convins că există voință politică în promovarea acestor reforme, însă aici trebuie să fim foarte atenți – nu toți care activează în aceste domenii sunt persoane compromise și neprofesioniste, iar trecerea acestor instituții sub control extern reprezintă riscul major pentru statul nostru.
  3. Alegerile locale din 20 Octombrie, care în premieră după mulți ani trebuie sa aibă loc democratic și transparent într-o atmosferă de luptă onestă și profesionistă fără implicarea factorului geopolitic ca element de bază al luptei politice.
  4. Scoaterea din captivitate a instituțiilor de stat ce au mai rămas sub controlul fostei guvernări, depistarea și numirea celor mai competente persoane pentru funcții înalte de stat. Iar aici nu trebuie sa facem exces de zel cu unele concursuri de dragul concursurilor. Avem oameni buni, integri, onești și profesioniști aici acasă. Trebuie să le oferim oportunitatea să se manifeste în interesele țării.
  5. Promovarea unei politice externe echilibrate. Toți partenerii externi atât din Est cât și din Vest sunt importanți și strategici pentru noi. Nu trebuie să prioritizăm pe cineva sau să subminăm rolul cuiva, ci să implementăm și să dezvoltăm toate acordurile deja semnate în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

Eu sper și cred ca vom face față acestor riscuri și provocări”, a scris Dodon pe facebook.

Astăzi, deputatul socialist Vlad Batrîncea le-a reproșat colegilor din majoritatea parlamentară că nu votează unanim anumite proiecte în Legislativ și a insistat ca săptămâna viitoare să fie semnat un acord politic permanent între Blocul ACUM și PSRM privind crearea unei coaliții parlamentare.

Socialiștii insistă ca săptămâna viitoare să fie semnat un acord politic permanent între ACUM și PSRM

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram