/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Deputatul Alaiba, despre creșterea TVA-ului pentru HORECA: „Ni s-a spus clar - banii de la FMI nu vor veni...”

missing
12 august 2019, ora 10:07

Deputatul din Blocul ACUM Dumitru Alaiba declară că majorarea TVA-ului pentru agenții economici care activează în domeniul HORECA este o măsură pe care autoritățile sunt nevoite să o ia, pentru a obține finanțarea de la Fondul Monetar Internațional (FMI). Acesta a venit cu un comentariu la subiect. 

„Să presupunem că renunțăm la creşterea de TVA pentru HORECA. Din cauza asta, banii de la FMI nu vin, asta adânceşte criza în care suntem, nu avem bani pentru salarii, veniturile oamenilor scad, iar HORECA pierde şi mai mult din clienți şi din profit. HORECA sunt printre primii afectați de veniturile în scădere a oamenilor. Când ai mai puțini bani, nu renunți la cumpărăturile săptămânale, dar vei renunța la restaurant.

Iată cum, pentru a ne proteja economia, inclusiv (în primul rând?) HORECA, suntem nevoiți să creştem unele taxe. Ni s-a spus clar – banii de la FMI nu vor veni. Iar de la asta, efectele devastatoare asupra economiei sunt mult mai serioase”, a comentat Alaiba.

Parlamentarul susține că autoritățile pot susține antreprenorii din acest domeniu prin alte modalități: „O să compensăm în alte parte. O să le ajutăm să economisească pe alte linii. Sunt foarte multe locuri unde antreprenorii pierd bani fără sens, din cauza unui stat paranoic plin de birocrați care, în loc să ajute antreprenorii, luptă cu ei, uneori, pe viață şi pe moarte”, a mai spus Dumitru Alaiba.

La precedenta ședință a Guvernului, membrii Cabinetului de Miniștri au avizat pozitiv modificări la patru acte legislative, menite să sporească veniturile la bugetul național. Potrivit Executivului, ajustările au fost discutate și convenite cu cei de la FMI.

Printre modificările ce urmează a fi aprobate într-un final de Parlament este și eliminarea scutirilor la TVA pentru cei din sectorul HORECA. În acest context, mai multe localuri din Chișinău au anunțat azi că-și vor închide ușile pentru vizitatori în semn de protest.

Vezi și:

Gavrilița reacționează la protestul anunțat față de majorarea TVA-ului: Înțeleg nemulțumirea celor din sectorul HoReCa

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram