/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Contradicție! Guvernul va comemora victimele regimurilor totalitare, iar Președinția va sărbători cu muzică eliberarea de fascism

missing
14 august 2019, ora 16:44

Șefa Guvernului, Maia Sandu, a solicitat ca 23 august să fie declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Cancelaria de Stat urmează să pregătească o hotărâre în acest sens.

„Inițiativa vine în concordanță cu Rezoluția Parlamentului European din 2009, prin care solicită instituirea unei asemenea zile și cu Declarația Parlamentului European din 2008, prin care ziua de 23 august a fost proclamată Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului.

Guvernul Republicii Moldova condamnă toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului, recunoaște suferințele tuturor victimelor regimurilor totalitare și autoritare și declară că pacea și reconcilierea, bazată pe păstrarea memoriei victimelor, democrația și respectarea drepturilor omului reprezintă unicul model de dezvoltare pe care îl va urma”, se spune într-un comunicat de presă emis de Guvern.

Pe de altă parte, Președinția a anunțat că va organiza mai multe evenimente în perioada 23-25 august cu ocazia aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism. Președintele Igor Dodon a declarat anterior că va sărbători 75 de ani de la eliberarea Chișinăului în cadrul Operațiunii Iași-Chișinău.

Pe 24 august, va avea loc o depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, ulterior se va desfășura o ceremonie de comemorare la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”.

De asemenea, va fi inaugurat monumentul eroilor eliberatori ai capitalei, din fața sediului Academiei de Științe a Moldovei, care a fost restaurat la inițiativa președintelui.

Evenimentele din 24 iulie vor finaliza cu un concert grandios în Piața Marii Adunări Naționale.

„Evenimente de comemorare a ostașilor căzuți în luptele de eliberare a Moldovei vor avea loc în mai multe orașe din țară, inclusiv cu participarea mea în orașele Comrat, Hâncești, Ștefan-Vodă”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram