/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/VIDEO/ Puține cupluri, multe despărțiri. Potrivit Biroului Național de Statistică, din 7 cupluri căsătorite, 4 divorțează

missing
14 august 2019, ora 21:27

Exodul populației sau lipsa banilor destramă familiile. Așa explică oamenii de rând statisticile alarmante care arată că, anul trecut, la o mie de locuitori, au fost înregistrate șapte căsătorii și patru divorțuri. De partea cealaltă, psihologii sugerează că rutina ar fi cauza principală în majoritatea separărilor. „Suntem generația care vrea totul de-a gata”, spun specialiștii.

Conform datelor statistice, în ultimii cinci ani, numărul de căsătorii în Republica Moldova continuă să scadă. Dacă în 2014, erau înregistrate nouă căsătorii la o mie de locuitori, atunci anul trecut – doar șapte.

„Fug toți peste hotare și nu au pereche”.

„Fetele nu-s cum trebuie. Dacă erau așa cum înainte, atunci da, poate, poate… Iaca eu de exemplu nu m-aș căsători cu una din Moldova. Caută numai bani…”.

Și dacă numărul căsătoriilor a scăzut, divorțurile au crescut. Anul trecut, la o mie de locuitori, s-au destrămat patru cupluri.

„Pentru că să ai o relație și o familie este destul de complicat. Trebuie să te dedici, trebuie să naști, trebuie să ai grijă de familie, de soț”.

„Nu e în vogă… Oamenii sunt mai mult pentru relații libere, fără constrângeri”.

Experții spun că scăderea numărului de căsătorii este o problemă globală a secolului XXI. Din lipsă de timp, se formează tot mai puține cupluri. Iar cele căsătorite tot nu rezistă mult și decid să se separe. Psihologa Irina Novac povestește că doar într-o lună oferă consultații pentru 50 de cupluri, ce trec prin perioade de criză. Cele mai complicate momente sunt la primii trei și primii șapte ani de relație.

IRINA NOVAC, PSIHOLOGĂ: „Cuplurile moderne nu sunt gata să investească atâta timp. Nu rezistă în rutină. Astăzi preferă să renunțe, să încerce cu mai mulți oameni într-o viață. Suntem generația care nu mai vrem să construim pe termen lung, vrem totul de-a gata”.

În mod inevitabil, scade și rata natalității, care în ultimii cinci ani a atins recordul minim. 13 copii născuți la o mie de locuitori. În schimb, numărul decesurilor este în creștere constantă.

„Sunt prea munciți din cale afară și nu mai ajung la așa perioadă”.

„Numai uitați-vă împrejur câte mașini, aerul e poluat foarte”

„Oamenii primesc un salariu de nimic sau o pensie foarte mică și nu au cu ce se trata”.

Potrivit datelor revizuite a Biroului Național de Statistică, în 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate puțin peste 2 milioane 730 de mii de locuitori.

Reporteră: Diana Popa

Imagine: Sergiu Ciubaru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram