Deputații au votat astăzi în lectură finală proiectul privind modificarea politicii fiscale pentru anul 2019, propus de Ministerul Finanțelor. Cele mai multe discuții au stârnit inițiativele de majorare a cotei TVA pentru domeniul HORECA și anularea tichetelor de masă. După lungi dezbateri, propunerile Guvernului au fost acceptate de deputați.

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, a explicat necesitatea unor modificări a politicii fiscale: „În octombrie 2018, concomitent au fost scăzute impozitele și crescute salariile. Totodată, a fost oferită o serie de cadouri electorale. Chiar și atunci lumea conștientiza că această notă de plată va veni. Ministerul Finanțelor s-a pomenit în situația când trebuie să rezolve consecințele. Acum trebuie să întreprindem măsuri de urgență pentru a asigura plata salariilor și pensiilor”.

Ministra a precizat că fosta guvernare pregătea reducerea cheltuielilor cu 3,5 miliarde de lei și majorarea cotei TVA standard cu 2% pentru toată lumea, măsură care ar fi afectat toți cetățenii și creșterea economică a țării.

Iată principalele modificări care s-au făcut la politica fiscală:

  1. De scutiri personale vor beneficia doar persoanele fizice care au venituri mai mici de 360 de mii de lei pe an.
  2. Reținerea impozitului pe venit la sursa de plată în mărime de 12% pentru persoane fizice, asta fiind reținerea finală.
  3. Modificarea cotei de la 10% la 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce desfășoară activitatea de întreprinzător în domeniul HORECA.
  4. Achitarea TVA-ului și accizelor pentru mărfurile trimise prin poștă, dacă valoarea acestora va depăși 200 de euro.
  5. Majorarea cu 20% a plații aplicate asupra mărfurilor ce poluează mediul înconjurător. Urmează a fi elaborat un mecanism de restituire/reducere a plății pentru poluarea mediului și să fie stimulate investițiile în sistemele de reciclare.
  6. Modificarea tratamentului fiscal prin aplicarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la tichetele de masă, menținerea în continuare a scutirii acestora de impozitul pe venit și primele de asigurări sociale. Totodată, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii se propun a fi deductibile în scopuri fiscale.

Proiectul de lege pentru modificarea politicii fiscale pentru anul 2019 a fost promovat cu votul a 55 de deputați. Fracțiunea Partidului Șor a părăsit sala de ședințe în timpul dezbaterilor, iar democrații nu au susținut inițiativa.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!