/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și prognoză alarmantă! SUA acuză Rusia de atacuri chimice

/VIDEO/ Fiecare al doilea apel la 112 este fals. Oamenii sună când au nevoie de un taxi sau li s-a stricat televizorul

missing
16 august 2019, ora 21:23

Li s-a stricat televizorul și au sunat la 112. Au avut nevoie de un taxi și tot aici a telefonat. De fapt, nu sunt singurele apeluri false pe care moldovenii le fac la serviciul de urgență. Statistic vorbind, fiecare al doilea sunet este unul nefondat. Operatorii sunt nevoiți, de fiecare dată, să explice rostul serviciului, iar discuțiile le fură din timpul prețios, iar uneori asta poate face diferența între viață și moarte. Peste 10 milioane de lei anual cheltuie statul pentru astfel de apeluri.

„De la Bălți vă deranjează. Eu am nevoie de spravochnaia de la Gara de Nord”. „Avem nevoie de un taxi urgent, dacă se poate, vă rog frumos”.

Totuși, potrivit operatorilor de la 112, cel mai des oamenii sună când nu lucrează ceva.

„–Ce urgență aveți? –Eu nu pot… Adică, a dispărut cum să apăs pe Facebook sau pe Whatsapp. –Dvs apelați un serviciu de urgență, pentru intervenția ambulanței, poliției, pompierilor. –Aaa… Mă scuzați, mă scuzați”.

„–Aveți o urgență, domnule? –Aaa, de urgență? Nu lucrează televiziunea! –Apelați la serviciile de telecomunicații”.

„Ăăă… Mai pe scurt… Telefonul meu nu lucrează”.

Adevărate bătăi de cap le dau operatorilor persoanele aparent în stare de ebrietate, care pot și să cânte.

„-112, ce Urgență aveți? –Frate, frate, frățiorul meu… Și la bine și la rău…”.

Sau cei care vor ca operatorii să le rezolve problemele personale. De exemplu, acest domn care s-a plâns că, la miez de noapte, nu putea cumpăra alcool de la o stație peco.

„–Ce urgență aveți? –Eu de la „zapravka”. Se poate numărul la șef? Două radlere și o Timișoreană, cum să vă lămuresc eu vouă așa… –Ce spune domnul, de ce nu oferă? –Iaca vă dau telefonul. –După orele 22:00 nu se vinde! –Foarte corect domnule, este lege. O seară bună în continuare. Eu ce-s, om de 13 ani? Nu înțeleg”.

Reprezentanții 112 spun că astfel de apeluri afectează activitatea operatorilor, care pierd timpul prețios, în loc să-i ajute pe cei care au nevoie, într-adevăr, de serviciile de urgență.

ANA CARPOVICI, PURTĂTOARE DE CUVÂNT: „Se întâmplă să ia mult timp ca să înțeleagă operatorul care este situația de urgență și adesea se adeverește că nu este o urgență. Iar între timp, persoanele care au nevoie așteaptă intervenția serviciilor specializate de urgență”.

În acest sens, serviciul pregătește un proiect de lege de a introduce amenzi pentru cei care apelează 112 nejustificate. Potrivit datelor statistice, din peste cinci milioane de apeluri de urgență, preluate până acum de operatori, peste 60% au fost nefondate.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram