/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Ex-concurenți în concursul de selectare a judecătorilor la CCM, organizat de Parlament, despre alegerea lui Țurcan președinte al Curții

missing
19 august 2019, ora 17:17

Prin desemnarea lui Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale (CCM) va pierde și mai mult din puțina credibilitate pe care o are în fața cetățenilor, este de părere Teodor Cîrnaț, fost concurent în cadrul concursului pentru desemnarea judecătorilor constituționali din partea Parlamentului. Pe de altă parte, Nicoale Eșanu, și el fost concurent în cadrul acestui concurs, care a fost desemnat și câștigător al acestuia, dar nu a mai ajuns să fie numit, spune că nu este corect să analizăm cine dintre cei șase judecători constituționali merită să fie președinte, or, fiecare dintre ei avea drepturi egale de a fi ales în această funcție.

Teodor Cîrnaț, expert constituțional, ex-membru al CSM

„Îmi pare rău să constat, dar candidatura domnului Țurcan nu este cea mai potrivită pentru funcția de președinte al CCM, deoarece calcă pe aceeași greblă pe care a călcat și Gurin (n.r. Corneliu Gurin, ex-procuror general) anterior, când a fost președintele comisiei de alegere a procurorului general și, ulterior, dumnealui a devenit procuror general, încălcând principiile democrației și a statului de drept. Tot așa și domnul Țurcan, fiind membru al Comisiei juridice numiri și imunități, a selectat doi candidați care, buni sau răi, dar au trecut concursul; uitați-vă că nu le-a plăcut și, ulterior, domnul Țurcan a devenit judecător și, prin surpriză, a devenit și președinte al CCM”, a comentat Teodor Cîrnaț, solicitat de TV8.md.

„Prin numirea domnului Țurcan, CCM se va discredita totalmente, pentru că nu este profesionist în domeniul dreptului constituțional. Mai mult, acea puțină credibilitate pe care a avut-o CCM anterior și-o va pierde în continuare și cred că populația nu va lua în serios hotărârile CCM și, dacă este așa, atunci s-ar putea să spunem că însăși rolul de garant al supremației Constituției de către CCM va fi egal cu zero, deoarece, pe lângă faptul că este președinte, trebuie ca acest președinte și acești judecători să emane autoritatea societății atât din partea lor, cât și din partea hotărârilor pe care le va emana. De aceea eu consider că numirea domnului Țurcan mai mult este o numire pe criterii politice și va favoriza interesul mai mult al Federației Ruse în Republica Moldova, decât interesul supremației Constituției”, a mai spus Cîrnaț.

Nicolae Eșanu, expert în drept, ex-secretar de stat al Ministerului Justiției

„Calitatea de fost participant al concursului nu-mi dă temei să am o poziție specială cu privire la candidatura domnului Țurcan. Este regretabil că cineva consideră că există judecători la CCM de diferite clase. Orice persoană care este judecător al CCM, are aceleași drepturi legale și morale de a fi președinte. Cred că este total deplasat să se pună în discuție cine este președinte, în discuție se poate pune dacă o persoană merită sau nu să fie judecător la CCM, dar dacă este judecător, este total aiurea ca să luăm în calcul de ce unul și nu altul a fost ales președinte”, este opinia lui Nicolae Eșanu, comunicată reporterilor TV8.md.

Cât despre schimbarea pe ultima sută de metri a candidaților la funcția de judecători la CCM de către Parlament, Eșanu spune: „Pentru mine este forte importantă credibilitatea CCM-ului și eu nu comentez lucrul acesta, pentru că astfel aș afecta credibilitatea acestei instituții, care are nevoie să câștige credibilitate în ochii cetățenilor”, a comentat Eșanu.

Vladimir Țurcan, deputat în Parlament din partea Partidului Socialiștilor, a fost ales azi președinte al Curții Constituționale.

Vezi și:

Dodon comentează numirea ”fostului” coleg de partid în funcția de președinte al Curții Constituționale

Secretarul general al Guvernului Sandu: „Țurcan trebuie să-și prezinte demisia din funcția de președinte al CCM”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram