Persoanele care doresc să participe la alegerile din acest an nu vor mai fi nevoite să solicite certificatul de integritate, pentru a se înregistra în scrutinul electoral. Acesta va fi înlocuit cu declarația pe propria răspundere. Prin intermediul declarației, candidații vor trebui să demonstreze că nu au restricții legale de a candida sau ocupa funcții publice.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), declarația pe propria răspundere va atesta inexistența actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor și intereselor personale, la stările de incompatibilitate și la confiscarea averii nejustificate.

Modificările respective au intrat în vigoare pe 17 august curent. Prin acestea, au fost operate o serie de schimbări în Codul Electoral. Una dintre modificări prevede înlocuirea certificatului de integritate, eliberat de ANI, cu declarația pe proprie răspundere.

În acest context, ANI informează despre sistarea procedurii de eliberare a certificatelor de integritate către persoanele fizice care intenționează să candideze la alegeri.

Acesta va fi eliberat însă în continuare, la solicitarea angajatorului, în cazul persoanelor care se angajează prin concurs într-o instituție publică.

Potrivit estimărilor Autorității Naționale de Integritate, la alegerile locale din 20 octombrie urmau să fie eliberate în jur de 60 de mii de certificate de integritate.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!