/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Candidații la alegeri nu mai au nevoie de certificate de integritate. ANI sistează eliberarea acestora

missing
20 august 2019, ora 17:09

Persoanele care doresc să participe la alegerile din acest an nu vor mai fi nevoite să solicite certificatul de integritate, pentru a se înregistra în scrutinul electoral. Acesta va fi înlocuit cu declarația pe propria răspundere. Prin intermediul declarației, candidații vor trebui să demonstreze că nu au restricții legale de a candida sau ocupa funcții publice.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), declarația pe propria răspundere va atesta inexistența actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor și intereselor personale, la stările de incompatibilitate și la confiscarea averii nejustificate.

Modificările respective au intrat în vigoare pe 17 august curent. Prin acestea, au fost operate o serie de schimbări în Codul Electoral. Una dintre modificări prevede înlocuirea certificatului de integritate, eliberat de ANI, cu declarația pe proprie răspundere.

În acest context, ANI informează despre sistarea procedurii de eliberare a certificatelor de integritate către persoanele fizice care intenționează să candideze la alegeri.

Acesta va fi eliberat însă în continuare, la solicitarea angajatorului, în cazul persoanelor care se angajează prin concurs într-o instituție publică.

Potrivit estimărilor Autorității Naționale de Integritate, la alegerile locale din 20 octombrie urmau să fie eliberate în jur de 60 de mii de certificate de integritate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram