Majorarea tarifelor pentru energia electrică nu a putut fi evitată, deoarece întreprinderile au acumulat datorii, a comentat astăzi ministrul Economiei, Vadim Brânzan. Pentru a atenua cât de puțin greutatea care a fost pusă pe umerii cetățenilor după ridicarea prețului la energie, Guvernul pregătește un program de ajutor financiar pentru perioada rece a anului, pentru o categoria de populație cu venituri mici.

„Această scumpire urma să fie aplicată încă jumătate de an în urmă. Fosta guvernare a influența ANRE -ul să amâne această decizie, creînd un deficit de 120 milioane lei la FFE Nord… Deficitul, dacă nu îl acoperi acum, rămâne tot Nordul țării fără electricitate”, a explicat Vadim Brânzan.

Ministrul Economiei a spus că s-a întâlnit cu toți operatorii de pe piața energetică și i-a anunțat că va fi inițiat un audit, pentru a verifica cum influențează direct costurile internaționale la importul energiei electrice, tariful final pentru consumatori și care sunt costurile justificate incluse în acest tarif.

Pentru efectuarea auditului ar urma să fie contractată o companie străină, poate una dintre cele patru foarte renumite pe plan internațional, care fac verificări pe domeniul energetic.

Vadim Brânzan a declarat că autoritățile își vor concentra eforturile pentru a diversifica sursele de energie electrică ale R. Moldova, se va insista pe proiectul de la Vulcănești, vor fi căutați parteneri în Ucraina și va fi promovat planul de dezvoltare a energiei regenerabile la noi acasă.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!