Președintele Academiei de Știință vrea modificarea Codului cu privire la Știință și s-a adresat la Igor Dodon

20 august 2019, ora 16:47

Președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Ion Tighineanu, vrea modificarea Codului cu privire la știință și inovare din 2004 și reîntoarcerea institutelor de cercetare sub egida AȘM. Potrivit șefului statului Igor Dodon, Ion Tighineanu s-a adresat la instituția prezidențială cu solicitarea ca aceasta să vină cu o serie de inițiative legislative în acest sens.

„Am fost unanimi în opinia că reforma din 2017, inițiată de fosta guvernare, reformă pe care Președinția nu a susținut-o și a criticat-o în repetate rânduri – a creat multiple probleme (…) Totodată, am constatat necesitatea elaborării în regim de urgență a metodologiei privind finanțarea instituțională a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării, inclusiv a instituțiilor de învățământ superior de stat, pentru menținerea infrastructurii publice din domeniile cercetării și inovării”, a comentat Igor Dodon, după o întrevedere cu Ion Tighineanu.

În anul 2017, Guvernul a aprobat un proiect prin care s-au limitat atribuțiile Academiei de a gestiona banii oferiți de stat pentru cercetare și trecerea mai multor instituții din subordinea AȘM în subordinea Ministerului Educației Culturii și Cercetării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram