/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Detalii noi despre incidentul avia care era la un pas să se producă deasupra Moldovei. Un controlor de trafic aerian face publice problemele din sistem

missing
25 august 2019, ora 08:16

Noi detalii despre incidentul aviatic care era la un pas să se producă deasupra Moldovei, anunțat recent de un angajat al companiei „Moldatsa”. Unul dintre controlorii de trafic aerian, Eugen Sajin, susține că, din lipsă de oameni, sunt nevoiți să comaseze pozițiile de muncă, respectiv un controlor să facă munca pe mai multe poziții simultan, ceea ce reprezintă un factor adăugător de oboseală și stres.

Potrivit lui, la capitolul personal lucrurile stau mult mai rău. „În tură atunci au ieșit nu 9 controlori cum se vehiculează în presă ci 5 (!) Respectiv, ei nu au avut nici măcar posibilitatea să aibă o pauză, să nu mai vorbim de necesitățile fiziologice etc. Fac o remarcă, deși controlorii au lucrat la limita minimului de personal, ei au fost responsabili și nu au părăsit locul de muncă, după cum se vehiculează în presă”, spune Eugen Sajin.

Controlorul a lucrat singur la sector, deși după modelul internațional la fiecare sector de dirijare se lucrează în doi, menționează acesta. În plus, trainingul și refresh-ul sezonier care are loc în fiecare primăvară a anului nu a fost efectuat. „Controlorii aveau restanțe la concedii și ore supra-lucru, respectiv un factor în plus pentru oboseală cronică”, se spune într-o postare a lui pe Facebook.

De asemenea, angajatul „Moldatsa” susține că structura spațiului aerian este învechită. Procedura de decolare (SID) urmată de aeronava A320 trece exact prin Zona de salturi cu parașutism. La fel e și cu aterizările (STAR). Majoritatea trec prin această Zonă. „Incidentul nu a fost raportat prin sistemul intern, ceea ce denotă un eșec total al sistemului de raportare. Lumea se teme să raporteze fiindcă vor fi pedepsiți. Există probleme de echipament, dar astea sunt gata să le prezint în cadrul unei comisii independente”, a mai menționat el.

Eugen Sajin spune că a făcut o investigație independentă pe care a transmis-o către Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, care s-a sesizat în timp util și a promis măsuri corective. 

Pe 23 iunie, o aeronava „A 320”, care executa o cursă avia a companiei „Air Moldova”, cu 140 de pasageri la bord, era cât pe ce să se ciocnească în aer cu un avion de mici dimensiuni, care a decolat de pe aerodromul de la Vadul lui Vodă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram