Foștii conducători ai Parlamentului și Guvernului ar putea să fie lipsiți de pază de corp, mașină de serviciu, asistență medicală și tratamente gratuite la sanatorii. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de deputații Blocului ACUM Iurie Reniță și Lilian Carp.

„Foarte mulți cetățeni, inclusiv alegătorii noștri din circumscripțiile uninominale nr. 26 Chișinău și nr. 21 Criuleni, ne-au solicitat insistent să ne clarificăm cu facilitățile oferite înalților demnitari din stat…Foștii funcționari din această categorie nu ar trebui să mai beneficieze de careva facilități după expirarea mandatelor deținute. E timpul să revenim la normalitate și la standardele europene. E timpul să fim egali cu toți cetățenii care ne-au încredințat mandatul de deputat”, a explicat Reniță într-o postare pe Facebook.

Deputații propun să fie abrogat Art. 29 din Legea cu privire la statutul deputatului care prevede că în caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuţiilor președintele Parlamentului beneficiază de: asistenţă medicală şi tratament balneoclimateric gratuite; asigurare a securităţii în decursul unui an de zile; automobil în decursul unui an de zile; înlesniri la plata pentru serviciile comunale; paşaport diplomatic.

Totodată, prin această inițiativă legislativă se propune modificarea Legii cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, pentru ca și foștii premieri să nu mai beneficieze de pază.

„Ca urmare a analizei efectuate, nu există până în prezent motive și argumente plauzibile care ar demonstra că persoanele respective sunt expuse pericolului sub aspectul securității personale, libertății de acțiune și a sănătății lor”, argumentează Iurie Reniță și Lilian Carp în nota informativă a proiectului.

Proiectul urmărește și optimizarea cheltuielilor bugetare. Deputații nu precizează câți bani ar putea fi economisiți dacă foștii demnitari vor fi lipsiși de facilități.

Anterior, Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege care prevede anularea mai multor garanții sociale pentru foștii șefi de stat. Inițiativa Cancelariei de Stat urmează să treacă de votul Parlamentului.

Foștii președinți ar putea fi lipsiți de birouri, asistenți personali și mașinile de la scară

 

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!