O regiune subpopulată din sudul Italiei oferă celor care vor să se mute aici cu traiul câte 700 de euro pe lună, timp de trei ani. Este vorba despre regiunea Molise. Oferta e atrăgătoare, dar autoritățile locale impun și niște condiții, scrie Digi24.ro cu referire la „The Gardian”.

Pentru a primi subvențiile, viitorii rezidenţi trebuie să-şi deschidă o afacere în regiune, iar satul în care se mută trebuie să aibă mai puţin de 2000 de locuitori. Donato Toma, preşedintele regiunii Molise, a declarat că autorităţile nu puteau pur şi simplu să ofere banii pentru că „totul ar fi devenit un simplu act caritabil”.

„Vrem ca oamenii să investească aici. Să deschidă orice fel de afacere – o brutărie, un restaurant, orice. Este un mod de a da un nou suflu oraşelor noastre şi de a le mări în acelaşi timp şi populaţia”, a motivat Donato Toma.

Oficialul a declarat şi că toate satele şi orăşelele cu mai puţin de 2000 de locuitori vor primi 10 000 de euro pe lună cu care să înceapă construcţia de proiecte de infrastructură şi cu care să promoveze activităţi culturale.

„Nu e vorba doar de creşterea populaţiei. E nevoie să facem în aşa fel încât oamenii să vrea să rămână aici, altfel vom ajunge din nou în aceeaşi situaţie în câţiva ani”, a adăugat Toma.

Conform Institutului de Statistică din Italia, Molise, cu o populaţie de 305 mii de oameni, este una dintre regiunile care a pierdut cei mai mulţi rezidenţi în ultimii ani – 9000 de persoane au părăsit zona din 2014 până acum. Pe parcursul anului trecut, peste 2 800 de locuitori ai zonei au murit sau s-au mutat într-o altă regiune, mai mult cu o mie faţă de anul 2017. Nicio naştere nu s-a înregistrat în niciunul dintre cele nouă orăşele.

Pentru prima oară în 90 de ani, numărul cetăţenilor italieni care locuiesc în Italia a scăzut la aproximativ 55 de milioane. Doi factori se află în spatele acestui declin demografic, conform experţilor: o scădere a numărului naşterilor, care este la un minim istoric de la unificarea Italiei (1866) până acum, şi creşterea numărului celor care părăsesc ţara în căutarea unor oportunităţi mai bune.

Italia este singură economie importantă a Europei care va intra într-un declin şi mai accelerat în următorii cinci ani, conform ONU. Se află pe locul 2, în spatele Japoniei, în ceea ce priveşte îmbătrânirea populaţiei.

Într-o încercare de a resuscita oraşele abandonate, un număr semnificativ de primari, precum cel din Sutera, în provincia Caltanissetta, în Sicilia, au deschis porţile aşezămintelor lor pentru cei în căutare de azil din Libia. Alţii, precum oficialul din Sambuca, au adoptat o altă strategie, vând proprietăţile rămase abandonate la preţuri simbolice – o casă pentru un euro.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!