/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Companiile offshore vor fi interzise la privatizările, concesionările și concursurile de parteneriat public-privat din R. Moldova

missing
18 septembrie 2019, ora 13:32

Companiile aflate în jurisdicții ce nu respectă standarde internaționale de transparență urmează să fie interzise la rundele de privatizare și concursurile organizate de stat pentru parteneriate publice-private și concesionări de bunuri. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat astăzi pozitiv de Comisia economie, buget și finanțe și urmează a fi aprobat de Parlament.

Proiectul prevede că afaceri cu statul nu vor putea face nici companiile înregistrate în R. Moldova, capitalul social al cărora aparțin persoanelor juridice din zone offshore. De asemenea, acesta oferă un cadru adițional pentru a consolida colectarea de impozite și evitarea transferului acestora în offshore, cu utilizarea mecanismelor de evaziune fiscală.

Proiectul a fost elaborat cu scopul de a crea mecanisme efective de protejare a interesului statului în procesul administrării proprietății publice, achizițiilor, deetatizării, privatizării, concesiunilor  față de riscurile provenite din fuzionarea grupurilor de infracționalitate organizată, susțin autorii legii.

„Schemele utilizate pentru deturnarea fluxurilor financiare reprezintă importurile subevaluate sau supraevaluarea acestora, prin utilizarea companiilor aflate în jurisdicțiile offshore. O altă schemă a fluxurilor ilegale ține de practicarea exporturilor  la prețuri fictiv ridicate prin care, anual, în  Republica Moldova intră din jurisdicții offshore cca 100 mln dolari – această schemă frecvent este utilizată pentru finanțarea ilicită a partidelor politice”, a declarat Igor Munteanu, președintele Comisiei economie a Parlamentului.

Conform Global Financial Integrity, fluxurile financiare ilegale privind Republica Moldova reprezintă cca 1,2 mlrd dolari anual. Suma totală a fluxurilor ilicite de capital estimate pentru ultimii 10 ani depășește 10 mlrd dolari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram