Concursul privind alegerea unui nou procuror general, la care au depus dosarele șapte doritori, a fost stopat. Anunțul l-a făcut premierul, după ce parlamentarii au votat, în lectură finală, modificarea Legii Procuraturii. Acestea trebuie să apară și în Monitorul Oficial, după care va intra în vigoare. De cealaltă parte, experții juridici consideră că lucrurile nu se schimbă prin legi, ci prin acțiuni.
Schimbarea modului de selectare a noului procuror general nu este suficientă pentru ca Procuratura să fie depolitizată, afirmă expertul Vladislav Gribincea.
Vladislav GRIBINCEA, PREŞEDINTELE CRJM: „Nu prin lege se schimbă lucrurile în bine, ci prin acțiuni. Noi putem să avem legi perfecte, dar dacă nu avem oameni buni care să le implimenteze vor rămâne doar pe hărtie”.
Totodată, expertul susține că după modificarea legii, concursul Consiliului Superior al Procurorilor, la care și-au depus dosarele șapte persoane, trebuie să fie anulat.
Vladislav GRIBINCEA, PREŞEDINTELE CRJM: „Logic, concursul CSP ar trebuie să fie anulat la ziua intrării în vigoare a legii”.
Olesea STAMATE, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Din mometul publicării legii în monitorul Oficial concursul se sistează. Ei sunt liberi să depună dosarul care urmează să fie anunțat la ministerul Justitiei”.
De altfel, premierul Maia Sandu a anunțat că acest concurs a fost deja stopat și a invitat oamenii curajoși și cu verticalitate să aplice, din nou, pentru această funcţie. Președinta Consiliului Superior al Procurorilor nu a fost de găsit pentru o reacție. Iar democrații, care s-au abținut de la vot, spun că vor ataca la Curtea Constituţională modificările aprobate ieri de legislativ. Asta pentru că legea va supune Procuratura sub controlul politic, se arată într-un comunicat emis de partid. Fotoliul de procuror general a rămas vacant după ce Eduard Harunjen şi-a dat demisia. Interimatul funcţiei este asigurat de Dumitru Robu.