/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Discuții aprinse la ședința CSM despre scrisoarea semnată de 87 de judecători: „Au fost intimidări”! Inspecția Judiciară va verifica

missing
19 septembrie 2019, ora 10:20

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să amâne examinarea cererii semnate de cei 87 de judecători, care au solicitat să fie convocată Adunarea Generală a Judecătorilor, pentru a-i demite pe membrii CSM-ului. Chestiunea va fi examinată la următoarea ședință a CSM-ului, după ce Inspecția Judiciară va verifica cum au fost colectate semnăturile și dacă magistrații nu au fost intimidați sau induși în eroare pentru ce semnează cererea.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a declarat că a primit mai multe informații de la judecători din teritoriu care au afirmat că au fost duși în eroare, că au semnat de fapt pentru convocarea Asociației Judecătorilor sau pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, dar pentru a discuta probleme din sistem, dar nu pentru a cere demisia membrilor CSM. Alții au declarat că au semnat pe foi albe.

„În sediul Buiucani a avut loc adunarea judecătorilor. Acolo au semnat 7 judecători, dar la adresa CSM a ajuns cererea unde sunt 17 semnături prezentate. Este și semnătura lui Ion Chirtoacă și Tatiana Vasilică, care sunt suspendați. La Ciocana, vicepreședintele, care este în concediu până în februarie, a venit și i-a invitat în birou pe fiecare judecător. Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, care este înlăturat la moment, cheamă și el  pe fiecare judecător în birou la discuții. Unii judecători au semnat cererile chiar și la stațiile PECO… Au fost anunțate și alte acțiuni, dar nu le facem publice”, a declarat Musteață.

„Din câte cunoaștem, prin țară a umblat Dl Clima, pentru convocarea Asociației Judecătorilor…Unii au semnat o listă curată, fără conținut”, a adăugat membrul CSM, Nina Cernat.

Ținând cont de aceste informații,  s-a propus ca Inspecția Judiciară să verifice cum au fost colectate semnăturile de la cei 87 de judecători, cine a convocat adunările în judecătorii, dacă acestea au avut loc în timpul orelor de muncă și dacă nu au fost intimidați magistrații să semneze cererea.

În discuții s-a implicat președintele CSJ, Ion Druță, care a declarat că Inspecția Judiciară nu poate verifica astfel de fapte și că se pun la îndoială semnăturile judecătorilor.

„Din câte cunosc și dvs ați fost prin sedii”, i-a reproșat Musteață lui Druță.

„Dvs îmi aduceți mie o învinuire. Dați la Procuratura Generală să verifice”, i-a dat replica Druță.

Pe de altă parte, fostul șef al CSM-ului, Victor Micu, a fost de părere că Adunarea Generală a Judecătorilor trebuie să fie convocată. „Care e problema? Ne temem de adunare? Arătăm față de sistemul judecătoresc că noi ne temem? Hai să mergem deschis la adunare”, a propus Micu.

După lungi dezbateri, șapte membri din cei nouă prezenți la ședința CSM au votat pentru amânarea examinării cererii celor 87 de judecători cu o săptămână, până la următoarea ședință a CSM. Între timp, Inspecția Judiciară va face verificările despre care s-a vorbit mai sus.

Vedeți mai jos despre ce scrisoare s-a discutat la ședința CSM.

/DOC/ UPDATE: Lista judecătorilor care au semnat cererea prin care solicită demisia in corpore a membrilor CSM

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram