/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Forfotă pe dealuri. Oamenii din sate se grăbesc să strângă roada de pe câmpuri

missing
20 septembrie 2019, ora 20:17

Pe câmpurile din țară, munca e în clocot! Oamenii se grăbesc să strângă roada până să dea primele înghețuri, anunțate de meteorologi pentru aceste zile. Gospodarii roiesc în jurul terenurilor cu roșii sau prin podgorii, care sunt cele mai vulnerabile la frig. Este forfotă și pe lanurile cu porumb, unde, cu mic, cu mare, sătenii culeg știuleții galbeni.

ANA SÂRBU, REPORTERĂ TV8: „Familia Roșca din satul Hiliuți, raionul Râșcani, are peste un hectar de roșii. Aceștia speră să culeagă cel puțin 15 tone”. 

De o săptămână, pe Nadejda Roșca și pe fiul ei îi poți vedea trebăluind pe acest deal, de pe marginea satului. Pe zi, culeg câteva zeci de kilograme de roșii și speră să termine munca până va cădea bruma.

„Asta este până toamna târziu cred că o să avem, până o să cadă bruma. Acum aproape în fiecare zi, că-i timpul lor și trebuie culese. Toamna aceasta este bună pentru roșii”.

Pentru că îngrijește terenul doar cu ajutorul fiului și a soțului, rudele, revenite recent de peste hotare, au decis să-i sară în ajutor.

„Iată la cumătra, că-i singurică, îi străină și nu are cine o ajuta și am venit să o ajutăm”.

„ Acestea-s bune pentru salată, pentru murătură o să fie asta mai gălbuie”.

Îngrijorată de răcirea vremii, și o vecină s-a alăturat echipei de muncitori voluntari.

„Îs foarte frumoase, îs foarte gustoase. Îs naturale. Noi la ajutor suntem, mai bătrâni, mai… ei vin la noi la ajutor, ne ajutăm unul pe altul”.

Agricultoarea se plânge că, în această perioadă, cu greu găsești oameni care să vrea să lucreze cu ziua.

Proprietara:De la Briceni vin și iau de la noi din sat, tare puțini oameni, îs plecați”.

Fiindcă nu reușește să se ocupe, în același timp, de cules și de vândut, familia Roșca este nevoită să-și dea roada intermediarilor cu opt lei. Asta chiar dacă, în piețe, un kilogram de roșii costă de aproape trei ori mai mult. Iar pe câmpurile din raionul Fălești am întâlnit muncitori care culegeau de zor strugurii.

„Noi ajutăm un om. Roada este bogată, ne așteptăm la ce este mai bun. Ce sorturi de struguri aveți? Isabela Și „degetele domnișoarei”.

Și în acest caz, gospodarii își vând roada la prețuri mici, doar pentru a nu ieși cu totul în pierdere.

„Până acum am cules olecuță, la fură le-am dat. Ce o să dovedim o să vindem, ce nu o să punem la vin”.

Pe dealurile din satul Flămânzeni l-am surprins pe nea Constantin, care se grăbea să ducă porumbul acasă.

„Noi avem 35 sote de porumb și 35 sote de lucernă. Căruța aceasta timp de o zi, soția curăță, eu am fost la muncă în altă parte și am venit să le duc. Ea mai are olecuțică acolo de curățit”.

Sezonul de recoltare se încheie la mijlocul lunii octombrie. Zilele acestea, meteorologii au prognozat cod galben de îngheț până pe 21 septembrie, când aerul se va răci până la – 2 grade Celsius.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram