/VIDEO/ Zeci de tineri vor merge prin țară pentru a le vorbi semenilor despre șansa de a studia în UE

20 septembrie 2019, ora 07:01

La bordul unui microbuz cu însemnele Uniunii Europene, mai mulți tineri vor merge prin țară pentru a le povesti semenilor săi despre cum pot să ia parte la programele Delegației UE, desfășurate în Republica Moldova. Le vor vorbi despre studii peste hotare sau despre afaceri, cu suportul financiar al europenilor. Cei care vor face turul localităților sunt foști beneficiari ai acestor programe, care vor să ajungă la cât mai mulți elevi și studenți. Startul campaniei a fost dat la Academia de Studii Economice.

Una din sălile academiei s-a transformat, pentru un timp, într-un orășel al programelor desfășurate de Uniunea Europeană, pentru tinerii de la noi. La standuri, doritorii erau așteptați de beneficiarii programelor, așa-zișii ambasadori, gata să le vorbească despre experiența lor și să-i convingă să devină parte a proiectelor. Printre ei este și Nadejda Hâncu, studentă la Universitatea de Stat, care a studiat timp de un an în Marea Britanie.

Nadejda HÂNCU, STUDENTĂ

„Nu doar ai oportunitatea să faci studii într-o ambianță noua, dar trebuie să ai grijă și de viața ta pentru că nu este că nu este nimeni din prieteni ești singur”.

Încântat de experiența din Marea Britanie este și Nichita Rosco.

Nichita ROSCO, STUDENT, BENEFICIAR PROGRAM

„Principala diferență e că studentul nu este obligat să frecventeze orelele, nu este obligat să facă temă pentru acasă, nu există așa nouțiune ca note. Există un stiu individual și un examen”.

În mulțime l-am remarcat și pe acest tânăr, care a studiat deja robotica în Danemarca, prin programul Erasmus. Studentul a venit la eveniment pentru a mai găsi vreo oferă interesantă.

„Am venit să mă informez. Din câte am înteles, pot să aplic încă jumatate de an. Acolo era specific parte tehnică. La început a fost greu, dar m-am integrat repede.”

Pentru ca despre proiectele UE să afle cât mai mulți tineri, un grup de ambasadori vor face un tur prin cele mai importante orașe din țară, unde le vor vorbi elevilor și studenților. Pentru aceasta, ei au la dispoziție un microbuz, decorat special pentru campania de informare.

„În următoarele două săptămâni urmează să vizităm 10 școli din întreaga țară. (musca) Urmează să vorbim despre UE, despre oportunități și vom învăta tinerii cum să fie implicați civic”.

„Mergem să informăm tinerii( msuca) din regiune care mai puțin benefiază de informațiile pe acre noi, in capitală le cunoaștem bine”.

Un start bun le-a urat și ministrul Educației, dar și șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

Peter Michalko, SEFUL DELEGAȚIEI UE

„Este posibilitate de a studia în cadrul programului Erasmus+ la universitățile din UE, dar și activa în companii pentru a obține experiență”.

Campania naționala de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” face parte dintr-o serie de evenimente, organizate de Delegația Uniunii Europene în parteneriat cu Ministerul Educației.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram