Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1028: Țintele lui Putin, generali uciși și furie în Rusia! Trump: „Trebuie să oprim asta. Este un măcel”

Discursul lui Dodon de la tribuna ONU. Ce subiecte a abordat șeful statului

missing
26 septembrie 2019, ora 20:06

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ținut astăzi un discurs în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Șeful statului a abordat mai multe subiecte precum: conflictul transnistrean, recunoașterea statului de neutralitate a R. Moldova, scindările din societate, obiectivele actualei guvernări și rolul femeii în stat în procesul decizional. Discursul pe scurt al șefului statului îl puteți citi mai jos.  

Probleme de nivel global și local 

„Doar la un deceniu de până la 2030 constatăm că foamea, sărăcia și inegalitatea continuă să alimenteze conflictele la nivel global. Amploarea crizelor de durată este în continuă creștere. Rolul ONU constă în soluționarea acestora.. R. Moldova își exprimă solidaritatea pentru a intensifica eforturile în vederea stopării schimbărilor climaterice….Problemele cu care se confruntă statele mici pe plan intern nu pot fi soluționate doar cu eforturile unei națiuni, ci și cu implicarea partenerilor externi. Profit de această ocazie pentru a scoate în evidență dificultățile care stau în fața Republicii Moldova…La 28 de ani de independență numărul nou născuților s-a micșorat, numărul cetățenilor descrește, unii indicatori economici nici astăzi nu au revenit la anul 1990, peste un milion de cetățeni lucrează peste hotare, țara pierde forța de muncă. La originea acestor probleme stă și proasta guvernare din ultimii ani”.

Despre geopolitică

„Preferințele geopolitice ale cetățenilor noștri sunt  împărțite între est și vest, occident și Federația Rusă. De-a lungul celor 28 de ani de independență viziunile geopolitice diferite au stat la baza scindării în societate, fapt speculat cu multă abilitate de multe forțe politice. Trebuie să remarc că de la momentul înghețării conflictului de pe Nistru, confruntările între marii jucători geopolitici pentru o mai bună amplasare nu au încetat niciodată. Nu a există un consens pentru Republica Moldova..”.

Recunoașterea la nivel internațional a statului de neutralitate

„Solicit recunoașterea și respectarea statului de neutralitate a Republicii Moldova. Statut consfințit în Constituție, nu vrem să mai fim tratați ca un teritoriu neutru. Este altceva decât un stat neutru. Orice tentativă de a pune la îndoială acest statut reprezintă un act neprietenos la adresa Republicii Moldova, care pune piedici pentru soluționarea conflictului transnistrean. Sunt pentru crearea unei Europe unite de la Lisabona la Vladivostok, noi vrem să avem relații bune cu toți. Neutralitatea nu înseamnă izolare și vom întreprinde acțiuni de colaborare cu vecinii atât din vest cât și din est”.

Soluționarea conflictului transnistrean

„Vreau să salut inițiativa Federației Ruse de distrugere a munițiilor stocate de pe teritoriul regiunii transnistrene. Spre deosebire de alte conflicte înghețate, cazul celui transnistrean nu comportă implicații interetnice, oamenii interacționează prietenos. Actualmente se atestă o deschidere din partea societății pentru soluționarea conflictului transnistrean. Aceste aspecte reprezintă premize pentru marele puteri pentru a contribui la soluționarea conflictului transnistrean și de a crea precedente positive pentru soluționarea altor conflicte. În viitor urmează să fie dezbătut în cadrul formatului 5+2 statutul special al regiunii transnistrene în cadrul unei Moldove teritorial integre. Mizăm pe acordarea sprijinului de la partenerii externi pentru perioada post-soluționare”.

Obiectivele și provocările actualei guvernări

„Din 8 iunie R. Moldova este guvernată de partidele care reprezintă interesele țării. Important este ca acest consens intern să fie întărit printr-o poziție comună a marilor puteri. Este un caz fără precedent când marile puteri au ajuns la un consens pentru a scoate R. Moldova de sub capturare. Pe agenda actualei guvernări stau următoarele subiecte: reforma justiției, lupta cu corupția și soluționarea conflictului transnistrean. Principala provocare în fața actualei coaliții constă în întrebarea: Vom da dovadă de maturitate pentru a continua guvernarea”.

Rolul femeii în procesul decizional

„Să nu uităm despre rolul femeii în orice societate, cel de mamă și centru al universului familiei. Iată de ce am decretat anul 2019, anul familie în Republica Moldova. În țara noastră a crescut per asamblau rolul femeii în procesul decizional în cadrul instituțiilor de stat și am înregistrat progrese în acest sens. Asigurarea egalității de gen sunt elemente cruciale pentru dezvoltarea statului pe ansamblu”.

În final de discurs, Igor Dodon a spus că R. Moldova rămâne ferm angajată respectării cărții ONU. Menționăm că discursul președintelui a fost bilingv. În prima parte șeful statului a vorbit în limba română, iar în cea de a doua parte în limba rusă.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.