/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

O linie electrică aeriană va fi trasă în curând între România și R. Moldova. Valoare proiectului depășește 260 de mln de euro

missing
26 septembrie 2019, ora 16:20

O linie electrică aerienă, Isaccea-Vulcănești-Chișinău, de 400 kV va fi trasă în curând între România și Republica Moldova în cadrul proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică.

În cadrul aceluiași proiect urmează a fi pusă în funcțiune și o stație Back-to-Back, care va contribui la realizarea interconectării asincrone a rețelelor de energie electrică din R. Moldova și România.

Potrivit autorităților, în urma interconectării rețelelor de energie electrică, tarifele ar putea fi micșorate.

Valoarea totală a proiectului este de 261 milioane de euro. O parte din resursele financiare necesare pentru implementarea acestuia este acoperită din contul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Băncii Europene de Investiții (BEI).

O altă parte este acoperită din contul Băncii Mondiale prin intermediul Agenției Internaționale de Dezvoltare, care au oferit o sumă în valoare de 61 milioane de euro împrumut și o parte de către Uniunea Europeană, sub formă de grant, în valoare de 39 940 000 euro.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a fost prezent la ceremonia de semnare a Acordurilor de Finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare și a Acordului de Grant dintre Republica Moldova, Î.S. Moldelectrica și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind proiectul  de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România.

Potrivit ministrului, Vadim Brînzan, proiectul va asigura o competitivitate mai mare pe piața energiei electrice și în consecință va conduce la stabilirea în mod competitiv a prețurilor.

„Experiența UE a arătat că piața veritabilă a energiei electrice este cel mai important instrument capabil să asigure tarife mai mici pentru consumatorii finali. Tarifele corect stabilite pot contribui la o competitivitate mai mare a produselor din Moldova pe piața internațională”, a spus ministrul.

Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul acordat permanent țării noastre în ceea ce privește dezvoltarea sectorului energetic, inclusiv, pentru implementarea proiectelor de infrastructură energetică.

Menționăm că Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030 prevede dezvoltarea proiectelor de interconexiune în regim asincron cu România prin construcția stațiilor de conversie Back-to-Back (BtB), menținând în paralel posibilitatea de a activa în regim sincron cu sistemul electroenergetic al Ucrainei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram