/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă„

Ultima oră! Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, își dă demisia

missing
29 septembrie 2019, ora 09:45

Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, își dă demisia. O cerere în acest sens va fi depusă luni, 30 septembrie, sau marți, 1 octombrie la prima oră. Într-o declarație semnată de Ion Druță se menționează că decizia de a demisiona a fost luată în legătură cu revocarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii la Adunarea Generală a Judecătorilor, scrie bizlaw.md.

„În legătură cu revocarea judecătorilor, membri ai CSM, la Adunarea Generală a Judecătorilor, din 27.09.2019, componența care a a propus candidatura mea la funcția de președinte al CSJ Parlamentului Republicii Moldova și pentru a evita tot felul de speculații și/sau suspiciuni în adresa întregului sistem judecătoresc, îmi voi da demisia luni sau marți, data de 30.09.2019 – 01.10. 2019, la prima oră”, se spune în declarație.

Săptămâna trecută Ion Druță a rămas fără imunitate în urma deciziei membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Procuratura Anticorupție (PA) a pornit urmărirea penală în privința lui.

Judecătorul Ion Druță a ajuns președinte al Curții Supreme de Justiție în mai 2018 după ce a fost votat de majoritatea parlamentară. Averea magistratului a generat atunci suspiciuni din partea unor deputați, la fel ca și unele sentințe pe care le-a emis. De asemenea, a fost criticat pentru modul în care a fost desemnat de CSM printr-un un concurs fără contracandidați.

Anterior, Ion Druță a fost sancționat de Colegiul disciplinar de câteva ori. De fiecare dată, însă, era salvat de Consiliul Superior al Magistraturii. În 2015, judecătorul a ajuns în vizorul Procuraturii după ce ar fi pronunțat o decizie contrară legii. Atunci procurorul general a solicitat tragerea la răspundere penală a magistratului. CSM a respins însă demersul. În dosarul în care Druță, împreună cu alți judecători, au emis o decizie prin care au obligat statul să achite companiei care a demolat Stadionul Republican 14 milioane de lei, Colegiul Disciplinar l-a sancționat cu mustrare aspră, însă și în acest caz Druță a fost salvat de CSM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram