Octombrie nu este doar despre toamnă, ci este luna dedicată prevenirii cancerului la sân. Numită și luna „roz”, în această perioadă femeile sunt îndemnate să-și acorde mai multă atenție, iar dacă depistează ceva în neregulă, să se adreseze după ajutor calificat. Autoritățile din domeniu anunță că ele pot să beneficieze de o consultație gratuită, la telefon, cu un doctor de la Institutul Oncologic. Potrivit datelor statistice, de la începutul anului, peste 500 de moldovence au fost diagnosticate cu acest timp de cancer. În total, la evidența medicilor, se află în jur de 10 mii de femei.

CLAUDIA CRĂCIUN, SUPRAVIEȚUITOARE A CANCERULUI MAMAR

Cum se face din țânțar armăsar și femeia deja începe a procura podurele pentru înmormântare. Eu mă gândeam, sunt un om simplu, de rând. Nu sunt niciun talent ieșit din comun. În mod normal, dacă mă voi duce, nu o să se întâmple nimic.

Așa a reușit să înfrunte doamna Claudia cancerul. Cu umor și multă încredere în sine. Femeia și-a dat seama că ceva nu e în regulă în februarie 2017. A apelat la un specialist, care oferea consultații gratuite, în cadrul unui maraton dedicat prevenirii cancerului la sân. Medicul i-a confirmat temerile și a diagnosticat-o cu cancer la sân. Dar, nu s-a gândit să-și lase studenții, ea fiind lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

CLAUDIA CRĂCIUN, SUPRAVIEȚUITOARE A CANCERULUI MAMAR

Prima reacție pe care am avut-o, asta în noiembrie, a fost că trebuie să duc studenții până la examen, că altfel ei rămân fără bursă. Eu nu am avut când să mă complac, să o fac pe Martira suferinda.

Toamna trecută, a fost operată la un spital privat, iar medicii i-au dat cea mai bună veste pe care o putea primi vreodată: a reușit să învingă cancerul! Însă, până să ajungă la capătul suferinței a avut și momente grele, în care credea că nu mai are scăpare.

CLAUDIA CRĂCIUN, SUPRAVIEȚUITOARE A CANCERULUI MAMAR

Sigur, câteodată, când rămâi noaptea, de unul singur, și îți dai seama că ai așa o diagnoză, nu aș putea spune că adormi. Faci cearșaful boț sau privești televizorul cum îl priveam până în zori.

Luna octombrie, în toată lumea, este luna dedicată prevenirii acestui tip de cancer. Femeile sunt îndemnate să-și asculte mai bine corpul și să se adreseze după ajutor, dacă observă anumite semnale de alarmă. Cea mai indicată metodă este auto-palparea sânilor, pentru a descoperi, eventual, existența unor noduli sau umflături.

ALEXANDRU CODRUȚĂ, MAMOLOG

Se fac mișcări rotative, se începe de la centrul glandei mamare, de la aureolă, spre periferie. 02:12-02:17 Se atrage atenția în primul rând, la asimetria glandelor mamare. La prezența unor indurații, formațiuni.

Tot în această lună, mai exact pe 6 octombrie, va avea loc și maratonul Run Pink Moldova.

ADRIANA ROTARU, FONDATOAREA RUN PINK MOLDOVA

Este o cursă mai mult de solidaritate, ca să arătăm femeilor ce trec prin cancer mamar că putem fi solidari, suntem acolo pentru ele.

Participarea la această cursă costă 120 de lei, iar banii colectați vor fi utilizați pentru confecționarea perucilor și organizarea taberelor de recuperare pentru femeile care suferă de cancer mamar.

ADRIANA ROTARU, FONDATOAREA RUN PINK MOLDOVA

Trei zile merg și se lucrează cu ele. Un psiholog, sesiuni yoga, meditații, terapie prin artă.

De la începutul anului, în Republica Moldova, au fost înregistrate 514 de cazuri noi de cancer mamar. Pe parcursul lunii octombrie, Institutul Oncologic a lansat o linie de telefon, la care femeile pot beneficia de consultația gratuită a unui medic oncolog. (022 852 137 )

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!