/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări după căderea Guvernului Dăncilă

10 octombrie 2019, ora 16:40

Preşedintele român Klaus Iohannis a anunţat, joi, consultări cu partidele parlamentare vineri, la ora 11.00, pentru formarea unui nou Guvern, după ce moţiunea de cenzură a opoziţiei a fost adoptată în plenul Parlamentului, iar încrederea în Cabinetul Dăncilă retrasă, scrie mediafax.ro.

„Rezolvat, astăzi a câştigat România. Astăzi votul românilor dat pe 26 mai la referendum a fost întru-totul respectat. Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacţiei întregii societăţi faţă de abuzurile şi incompetenţa acestui guvern”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului român le-a mulţumit liberalilor şi partidelor de opoziţie care au susţinut moţiunea de cenzură.

„Felicit PNL pentru iniţiativa acestei moţiuni de cenzură, pentru eforturile liderilor şi parlamentarilor liberali de a găsi susţinere şi sprijin pentru reuşita unui demers necesar României. Felicit şi celelalte partide de opoziţie care au pus umărul la debarcarea acestui guvern eşuat”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, după ce Guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiune de cenzură, că soluţia cea mai bună pentru redarea legitimităţii Parlamentului este „întoarcerea cât mai rapidă la votul cetăţenilor, adică alegeri anticipate”.

„Cea mai bună soluţie pentru redarea legitimităţii Parlamentului este evident întoarcerea cât mai rapidă la votul cetăţenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta nu se poate face decât dacă există un consens în cadrul formaţiunilor parlamerntare actuale. În cadrul consultărilor voi constata dacă există un consens. Din acest moment prioritară devine punerea în aplicare a prevederilor constituţionale”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că România are nevoie de un buget „corect” pentru anul viitor.

„De asemenea, trebuie să facem în cât mai scurt timp o nominalizare de comisar european, care să respecte criteriile de integritate cerute de colegii noştri din UE. Voi lua o decizie, cu respectarea Constituţiei şi având în vedere că indiferent de opţiunea aleasă să fie respectată stabilitatea României. Faptul că moţiunea a trecut reprezintă o mare reuşită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici. De aceea e esenţial ca românii să iasă în număr cât mai mare la vot, pentru că într-o democraţie votul la prezidenţiale, locale şi parlamentare este singurul care poate hotărî în ce direcţie merge România”, a completat Klaus Iohannis.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată astăzi în plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei voturi anulate, a anunţat senatorul PNL Marcel Vela, de la tribuna plenului Camerei Deputaţilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram