/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Se propune o modificare importantă la Codul Muncii

missing
12 octombrie 2019, ora 08:20

Angajatorii ar putea să obțină dreptul de a emite ordine de concediere ale angajaților în perioada în care aceștia se află în concedii medicale. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune modificarea Codului Muncii. Inițiativa legislativă a fost propusă pentru consultări publice.

Autorii proiectului propun ca ordinul de concediere să poată fi emis când angajatul se află în concediu de boală, dar să intre în vigoare doar după revenirea acestuia la serviciu. Astfel, salariatul va beneficia de toate drepturile și garanțiile sociale prevăzute de lege.

Ziua eliberării din funcție a angajatului va fi considerată prima zi de muncă după revenirea lui din concediul medical.

„Unii angajatori emit ordin de concediere în perioada aflării salariatului în concediu medical, lipsindu-l astfel de a beneficia de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă. Pe de altă parte, unii salariați fac abuz de drept, iar în caz de concediere, aceștia beneficiază nejustificat de concediu medical. Proiectul de lege nu urmărește nici într-un caz încălcarea drepturilor și garanțiilor sociale stabilite de lege, dar va micșora considerabil adresările salariaților care urmează a fi concediați după certificate medicale și va micșora numărul de adresări în instanța de judecată privind restabilirea la locul de muncă, argumentând încălcarea procedurii de concediere”, se spune în nota informativă a proiectului pregătit de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Precizăm că au existat numeroase cazuri în care funcționarii, în special conducători de instituții, și-au luat concedii lungi de boală pentru a evita demisiile. Cel mai recent caz a fost cu directorul Căilor Ferate. Ministrul Economiei, Vadim Brînzan l-a învinuit pe Iurie Topală că „s-a îmbolnăvit de urgență” după ce s-a aflat despre schemele ilegale de la întreprindere.

/VIDEO/ Fug de demisii! Directorul „Căii Ferate” și-a luat concediu de boală, iar angajații APP – concedii de paternitate  

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram