După ani buni de promisiuni, autoritățile au început reparația podurilor din capitală. Chiar dacă mai multe sunt în stare deplorabilă, lucrările au fost demarate pe podul de pe strada Ismail, care duce spre Gara Auto de Nord. Benzile de deplasare au fost reduse deja, astfel ca pilonii să suporte o greutate mai mică. Iar șoferii care trec pe acesta, vor trebui să se obișnuiască să circule pe benzi mai înguste, dar și cu o nouă limită de viteză- nu mai mult de 40 de km la oră. Totuși, reparația nu va fi una capitală, pentru că autoritățile nu au bani destui ca să acopere cheltuielile.
Pentru a păstra integritatea pilonilor, care necesită reparații, responsabilii au decis să facă benzile de circulație pentru mașini mai înguste. S-au schimbat și regulile de circulație pe pod. Viteza maximă admisă e de 40 km pe oră, iar camioanele trebuie să păstreze o distanță de cel puțin 20 de metri între ei.
ADRIAN BOLDURESCU, ȘEFUL DIRECȚIEI TRANSPORT
Niște degradări a grinzilor marginale, care urmează în regim de urgență să luăm măsuri. Deplasăm puțin traficul. Acum se circulă până în bordură, care delimitează trotuarul de carosabil.
Șoferii ne-au zis că, după schimbări, circulația a devenit mai anevoioasă.
–Mai greu de circulat? –Mai greu. Trebuie de făcut reparație.
Iar pietonii nu au încredere în reparația podului și spun că lucrările nu sunt calitative.
Se repară, dar nu așa cum trebuie. Se face de mântuială.
Eu am mers îaninte, erau niște borți de Doamne ferește. Văd că le-au astupat, dar tot așa poți să cazi. Pur și simplu nu se văd.
Lucrările de fortificare a podului vor costa până la 100 de mii de lei, estimează șeful direcției municipale de transport. În decurs de o săptămână urmează să fie schimbate plăcile de trotuar, care acum sunt distruse și să fie hidroizolarea construcției. Iar după, autoritățile speră să găsească bani pentru reparația capitală, în jur de 50 de milioane de lei.
ADRIAN BOLDURESCU, ȘEFUL DIRECȚIEI MUNICIPALE TRANSPORT
Fiecare grindă va fi scoasă și demontată, prelucrată din nou și instalată la loc.
Potrivit responsabililor, în decurs de o lună, ar urma să înceapă reparația podurilor din preajma Circului și a celui situat pe strada Mihai Viteazul. La începutul lunii septembrie, autoritățile au făcut publice rezultatele expertizei podurilor rutiere din Chișinău. Atunci, experții au stabilit că termenul de exploatare este depășit în unele cazuri chiar și cu peste 50 de ani.
În total, în municipiu sunt 20 de poduri.